Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
11. července 2024 v 7:22
Čas čtení 1:20

Letiště po Evropě stávkují. Podívej se na přehled protestů, ať se jim vyhneš

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Letiště po Evropě stávkují. Podívej se na přehled protestů, ať se jim vyhneš
Zdroj: Freepik/volně k užití

Nedostatek personálu, dlouhé stresující směny i podhodnocené mzdy – s tím se potýkají pracovníci a pracovnice na mnoha letištích. Nemálo z nich se proto rozhodlo stávkovat. Podívej se na přehled plánovaných stávek, ať tě na dovolené nic nezaskočí.

Itálie, Belgie, Řecko i Francie zaznamenávají tisíce letů, které byly zpožděny, nebo dokonce zrušeny v důsledku protestních akcí. Stávka letiště může mít na tvou dovolenou fatální dopad, je proto důležité se předem informovat, zda se náhodou nějaká nepřipravuje i ve tvé cílové destinaci.

8. července 2024 v 16:48 Čas čtení 1:02 „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru

1) Letiště ve Francii

Francouzské odborové svazy oznámily stávku na dvou hlavních pařížských letištích – Roissy-Charles de Gaulle a Orly. Konat by se měla 17. července. Pár dní před olympiádou chtějí upozornit na to, že olympijské bonusy by se měly týkat plošně všech zaměstnanců, nikoliv jen těch vybraných. Jaký dopad bude mít stávka na chod letiště, ještě není známé, předpokládají se ale zpoždění při odbavení a vyzvedávání zavazadel.

2) Letiště Gatwick

Na letišti Gatwick chtějí pracovníci bezpečnosti upozornit na svou nízkou mzdu. Ve dnech 12., 13., 14., 19., 20. a 21. července proto budou protestovat. Rušení letů se nepředpokládá, očekávej ale velká zpoždění.

9. července 2024 v 15:40 Čas čtení 1:11 „Rusko určitě nestřílelo na nemocnici,“ napsal Roman Šmucler. Schytal za to kritiku „Rusko určitě nestřílelo na nemocnici,“ napsal Roman Šmucler. Schytal za to kritiku

3) Letiště v turecké Antalyi

Letečtí dispečeři stávkují v turecké Antalyi. Značné zpoždění se týká poloviny všech odletů a příletů. Stávky pravděpodobně skončí až v neděli 14. července.

4) Letiště v Irsku

Piloti společnosti Aer Lingus zahájili protest, v rámci něhož odmítají pracovat přesčas či akceptovat změny rozvrhu. V období od 26. června do 7. července bylo kvůli této stávce zrušeno 400 letů. Před odletem si proto vždy zkontroluj, jak je na tom tvoje letadlo.

9. července 2024 v 11:10 Čas čtení 0:39 Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády

Co se stane, když je stávka?

V případě zrušení či zpoždění letu by ti letecká společnost měla pomoct, případně poskytnout kompenzaci. To ale záleží na přepravních podmínkách dané společnosti i na šíři tvého pojištění. Pokud si však letenku koupíš již s vědomím, že ohlášená stávka bude probíhat, odškodnění pravděpodobně nedostaneš. Pečlivě si proto vždy na webových stránkách letecké společnosti zkontroluj současný stav.

Stávková pohotovost na pražském letišti

Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD) spolu s dalšími třemi svazy v současné chvíli jedná s představenstvem Letiště Václava Havla Praha. Provoz pražského letiště zatím stále probíhá bez omezení, stávková pohotovost, kterou vyhlásil OSPLD, ovšem pořád platí. Důvodem nespokojenosti je neodborné řízení lidských zdrojů a vedení personální oblasti.

Domů
Sdílet
Diskuse