Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
25. září 2024 v 12:10
Čas čtení 0:42

Praha ruší nelegální předzahrádky u orloje. Staroměstské náměstí se konečně dočká „vyčištění“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha ruší nelegální předzahrádky u orloje. Staroměstské náměstí se konečně dočká „vyčištění“
Zdroj: wikimedia commons / A.Savin / volně k užití

Rozebírání předzahrádek začalo ve středu ráno za asistence policejních hlídek.

Podle reportérů serveru iDnes probíhá odstranění nelegálních předzahrádek v klidné náladě a majitelé restaurací nijak nereagují. Posezení zmizí například před restaurací El Toro nebo Oliva Verde.

Praze vadí především to, že zahrádky nerespektují architektonické okolí Staroměstského náměstí a znehodnocují přilehlé domy. „Restaurační zahrádky mají veřejný prostor doplňovat a zhodnocovat, nikoli vytvářet překážky. Musí též být provedeny citlivě a s vkusem, aby neumenšovaly estetické a památkové hodnoty města,“ uvádí město v Manuálu pro kultivovanou Prahu- Restaurační zahrádky.

Firma K.V.P. Gastro dostala výpověď z nájemní smlouvy už v roce 2022, restaurace své zahrádky však odmítly odstranit a dva roky je provozovaly na černo. Proti rozhodnutí se dokonce odvolaly, soud jim však nevyhověl.

3. června 2022 v 7:00 Čas čtení 6:28 Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením Kam zajít na pivo v Praze? Vybrali jsme 5 podniků s nejlepším venkovním posezením
21. září 2024 v 8:00 Čas čtení 0:45 ŽEBŘÍČEK: Toto jsou nejlepší evropská města pro studium. Praha s přehledem vítězí, kolikáté je Brno? ŽEBŘÍČEK: Toto jsou nejlepší evropská města pro studium. Praha s přehledem vítězí, kolikáté je Brno?
17. ledna 2024 v 8:00 Čas čtení 3:25 Móda turistů: Takto se oblékají cizinci a cizinky v centru Prahy. Jak hodnotí hlavní město Česka? Móda turistů: Takto se oblékají cizinci a cizinky v centru Prahy. Jak hodnotí hlavní město Česka?

Kolik přesně firma momentálně Praze dluží, není jisté, podle informací serveru iRozhlas navíc restaurace podle nájemní smlouvy platily za využití 244 metrů čtverečních veřejného prostoru, v praxi však měly jejich stany zabírat zhruba 420 metrů čtverečních. Za neodstranění zahrádek po vypršení nájemní smlouvy navíc firma dostala pokutu ve výši 10 000 za den, dnes by se tak částka měla vyšplhat až na 8 000 000 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse