Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adéla Ježková
1. února 2023 12:53
Čas čtení 1:12

Ve Slovinsku vstoupilo v platnost manželství pro všechny. V Česku mají stále výsadu hetero páry

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Slovinsku vstoupilo v platnost manželství pro všechny. V Česku mají stále výsadu hetero páry
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Zákon o stejnopohlavních svazcích ve Slovinsku vstoupil v platnost.

Pravidla pro uzavírání manželství ve Slovinsku se od úterý mění. V platnost vstoupila novela zákona o rodině, která legalizuje svazky osob stejného pohlaví a rovněž jim zpřístupňuje adopci. Informuje o tom tisková agentura ANSA.

S novinkou se pochlubila i slovinská vláda na svém Twitteru. „Dnes je důležitý den. Slovinsko se připojuje k nejpokrokovějším a nejotevřenějším demokraciím na světě tím, že poskytuje stejnopohlavním manželstvím stejná práva jako manželstvím heterosexuálním,“ napsali zástupci vlády.

Rozhodlo se už v červenci

Jak upozorňuje server DW, rozhodnutí, které umožňuje stejnopohlavním párům uzavírat manželství a adoptovat děti, vydal slovinský soud už na začátku července 2022. Národní shromáždění (dolní komora slovinského parlamentu, pozn. red.) mělo ale ještě šest měsíců na to, aby odpovídajícím způsobem změnilo slovinský zákon o rodině. Manželství už ale stejnopohlavní páry uzavíraly od rozhodnutí soudu. 

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

Slovinsko se tak stalo prvním bývalým komunistickým státem v Evropě, který uskutečnil manželství přístupné pro všechny. V České republice se stále nic podobného neděje. A to i přesto – jak upozorňuje sdružení Jsme fér –, že manželství pro všechny páry podporuje 65 % Čechů a Češek. A petici za manželství pro všechny již v ČR podepsalo přes 165 tisíc lidí.

Naději na zlepšení situace přináší dle mnohých zvolení nového prezidenta Petra Pavla, který se pro uzákonění stejnopohlavních manželství vyslovil. „Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva. Není důvod omezovat něčí práva na základě sexuální orientace. Věřím také, že jsme tolerantní společnost. Přijímáme, že mezi námi lidé s homosexuální orientací žijí. Pokud chtějí žít společně a být i z pohledu práva uznáni za partnery, měli by také mít možnost své osobní vztahy formalizovat,“ uvedl v rozhovoru pro TV Nova.

Domů
Sdílet
Diskuse