Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
20. června 2023 13:54
Čas čtení 3:17

Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa)

Kategorie:
Komentáře
Uložit Uložené
Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa)
Zdroj: Pixabay/Victoria_Regen/volně k použití

„Rodiny měly prostor na to, aby svoje děti odklidily. (...) Je to jen a jen jejich zodpovědnost,“ míní umělkyně. A má pravdu.

V sobotu 17. června se na zámku v Třebíči konal devátý ročník Slavností růžového vína. Návštěvnictvu přinesl ochutnávky vín z místních vinařství, ale také doprovodný program, jehož část vzbudila rozruch na sociálních sítích. Konkrétně šlo o vystoupení burlesky, kterou natočila jedna z přítomných matek a vyjádřila zděšení nad tím, že taková show byla prezentována před dětmi. Jako by děti nikdy neviděly nahé tělo. Nebo jako kdyby neexistovala možnost odejít s nimi do dětského koutku.

5. srpna 2021 12:34 Čas čtení 9:35 Burleska Angelina Angelic: Svým způsobem jsme luxusní striptérky. Nahotu vnímám jako svobodu (Rozhovor) Burleska Angelina Angelic: Svým způsobem jsme luxusní striptérky. Nahotu vnímám jako svobodu (Rozhovor)

„Jsou to Slavnosti růžového vína, není to dětský den,“ zní od pořadatele

Video se okamžitě začalo šířit sociálními sítěmi a veřejnost rozdělilo na dva tábory – jedni s ním nemají sebemenší problém a uvědomují si, že burleska je umění. Ti druzí jsou „znechuceni“ tím, jak někdo může „něco takového“ prezentovat dětem.

17. května 2023 15:00 Čas čtení 4:05 Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe

„Jsem si vědom své chyby, že to mohlo být později večer, ale jsou to Slavnosti růžového vína, není to úplně dětský den. Nevěděl jsem, že burleska má více druhů vystoupení a že tohle bylo tolik odhalené. Což je v principu také moje chyba, že jsem si to nezjistil,“ řekl pro Refresher pořadatel akce, Aleš Mejzlík, s tím, že vystoupení trvalo pouze pět minut a bylo možné z něj kdykoli odejít. Nebo na něj vůbec nechodit. Burleska byla pevně zasazená do programu dne, a rodiče tak mohli čas, kdy na pódiu tančila žena, trávit s dětmi doslova kdekoliv jinde. 
 
To se podle videa, které se šíří po internetu, nestalo. Co víc, rodiče si vystoupení natočili. Pořadatel nyní čelí mnoha výtkám, ale také spoustě nenávistných a překvapivě i homofobních zpráv.

Rodiče o burlesce věděli. S dětmi mohli kdykoli odejít

Refresher se spojil také s burleskou Naďou, která na Slavnostech růžového vína vystupovala. „Nevěděla jsem o tom, že na mém vystoupení bude přítomno tolik dětí. Domnívala jsem se, že se bude spíše jednat o show pro dospělé, protože Slavnosti růžového vína mi byly prezentovány jako akce pro dospělé. Ale bylo mi řečeno i to, že se může stát, že tam budou rodiny s dětmi. Proto byl na akci speciální dětský koutek, kam se mohly rodiny s dětmi odebrat,“ popsala žena.

12. srpna 2022 13:00 Čas čtení 6:45 Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla

První vystoupení pak Naďa měla už o půl páté odpoledne, ačkoli z toho pravděpodobně žádný záznam neexistuje. Rodiny byly navíc dopředu upozorněny na to, že se jedná o burlesque vystoupení, a to jak programem, tak moderací. Přesto se někteří rozhodli i se svými dětmi na vystoupení zůstat a později se proti němu ohradili na sítích.
 
„Rodiny měly prostor na to, aby svoje děti odvedly. Samozřejmě chápu, že program byl udělaný tak, že pokud tam bylo nějaké okno, u hlavního pódia se dělala třeba soutěž pro děti a tak dále. Ale lidé na to byli dopředu upozorněni. Je to jen a jen jejich zodpovědnost. Zaznamenala jsem, že někteří rodiče v klidu popíjeli víno a koukali se na mé vystoupení, zatímco děti nechali vepředu a neměli s tím žádný problém,“ pokračovala Naďa, která nynější situaci přirovnala k honu na čarodějnice.

„Ženské tělo je krásné takové, jaké je, a žádná žena se za něj nemusí stydět.“

Podle Nadi je celá kauza zbytečně nafouknutá, a to především těmi, kteří za burleskou vidí něco jiného než umění. „V burlesce nejsou lascivní gesta, nejde o extrémní sexualitu, je tam jen lehký nádech erotiky. Ale ten k lidskému tělu patří, protože sex je pro nás přirozený, tak jako jídlo nebo dýchání,“ cítí to performerka. Dodává, že točení prsy, které je na videu, je pouze část jejího vystoupení, o které ji pořadatel schválně poprosil.

24. dubna 2023 6:00 Čas čtení 10:46 Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA

„Abych lidem dala zprávu, že ženské tělo je krásné takové, jaké je, a žádná žena se za něj nemusí stydět. Patří to k oslavám vína, protože ženská krása a ženský půvab byly s vínem vždy spjaté,“ dodala Naďa. 
 
„Burlesku nedělám jenom kvůli sobě, ale také kvůli tomu, abych společnost a ženy obohatila o vnitřní lásku sama k sobě. Taky jsem si tím v životě prošla, a kdybych polovinu života nežila v zahraničí a nesetkala se s burleskou, tak mám možná taky problém vzít si krátkou sukni, protože vím, že mám celulitidu, že se necítím sama se sebou spokojená a nemám v sobě ten vlastní smír,“ uzavřela.

Internet jako by se bál nahoty

Burleska je umění a forma zábavy, sice obsahuje prvky odhalování, ale veřejnost jako by zapomínala, že také zahrnuje sebevědomí, charisma, úroveň, přirozenou ženskost a mnohdy třeba i humor či akrobatické prvky.

8. března 2023 6:00 Čas čtení 14:15 S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová

Z reakcí veřejnosti vyplývá, že pohled na opilé osoby vykřikující vulgární hesla či utahující si ze svých „starých“ je pro děti v pořádku, ale pohled na ženské tělo ne. Přestaneme být někdy pokrytečtí? Začneme ženské tělo vnímat i jako prostředek pro umělecké vyjádření performerek a přestaneme jej neustále sexualizovat?

Pokud tě téma burlesky zajímá více, přečti si náš rozhovor s Angelinou Angelic. Dočteš se v něm, jak burlesku vnímají sami vystupující, co se díky vystupování naučila i to, kolik peněz utratila za pompézní kostýmy. 
Domů
Sdílet
Diskuse