Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
14. července 2023 14:50
Čas čtení 4:06

Romové se bojí o své bezpečí, demonstrovali před Úřadem vlády ČR. Chtějí demisi a Babiše do čela

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Romové se bojí o své bezpečí, demonstrovali před Úřadem vlády ČR. Chtějí demisi a Babiše do čela
Zdroj: Refresher/Anna Koucká

„Demisi, demisi,“ ozývalo se ve čtvrtek před Úřadem vlády ČR. Demonstrovaly tu desítky lidí na podporu práv Romů a proti vládě. Na místě se ale střetly i názorové skupiny české dezinformační scény.

Před Strakovou akademií začíná být kolem jedné hodiny odpoledne rušno. Na místo se scházejí lidé s transparenty a českými vlajkami. Na první pohled to vypadá, že se vzájemně znají. Zdraví se, objímají a líbají na tvář se slovy: „Jsem ráda, že jsi tady.“

Oficiálním důvodem čtvrteční akce měla být podpora práv Romů. Mnoho z nich se totiž obává o své bezpečí poté, co v Pardubicích při potyčce jeden skončil pobodaný a další byl v Brně zabit. Demonstraci svolala aktivistka Beata Krusic, která v roce 2013 držela protestní hladovku za odsouzeného exposlance Davida Ratha s tím, že je politickým vězněm.

„Jedná se o romskou dezinformační scénu. Dle mého názoru je to nebezpečné,“ popsala organizátory akce pro Refresher zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Přestože začátek protestu byl ohlášen už na jednu hodinu, prvních 45 minut neprobíhají žádné projevy a o program se starají různé odnože české dezinformační scény, které se tu mezi sebou hádají. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER News CZ (@refreshernews.cz)


Podobnou demonstraci té včerejší Krusic pořádala před dvěma týdny. I když se stejně jako ve čtvrtek mělo jednat především o akci svolanou na podporu romské komunity v souvislosti s útoky v Brně a Pardubicích, na demonstraci zaznívaly proruské hlasy. 


„To bylo kvůli mně,“ říká pro Refresher Krusic. „Média to špatně pochopila. Já jsem mluvila o menšinách a začala jsem mluvit i o Donbase. Že tam jsou chudáci lidé uvěznění. A zase si to někdo špatně přebral,“ vysvětluje. 


Krusic má na sociálních sítích řadu stoupenců, o jaké lidi přesně jde, však popsat nedovede. „Jsou to prostě lidé, kteří mají stejné názory jako já,“ říká. 


Protestující, kteří přišli na žádost Krusic, se většinou vyjadřovali právě k nespokojenosti s vládou. „Vadí nám, že nefunguje a Romové museli vyjít do ulic kvůli obavám o své bezpečí,“ říká jeden z účastníků. „Vláda funguje dvojím metrem, je tu spíš pro lidi jiné národnosti než pro své vlastní občany,“ dodává s tím, že Petra Fialu by v čele vlády měl vystřídat Andrej Babiš. 

„Američany tu nechceme“


Kromě Romů, kteří přišli vyjádřit nespokojenost s poměry v české společnosti a žádali o narovnání práv pro menšiny, se na akci objevila ještě další skupina lidí. Zatímco po pravé straně u Úřadu vlády ČR postávalo zhruba 30 stoupenců od Krusic, na straně levé stál karavan internetové televize KTV Live, který byl zároveň i petičním stánkem. 


Tento „amatérský audiovizuální zpravodajský a žurnalistický projekt“, jak se KTV Live samo označuje, vede Ivan Smetana, který je na dezinformační scéně známou tváří. Pokoušel se kandidovat na prezidenta a web Seznam Zprávy ho letos v červnu zařadil na seznam osob, které vydělávají pomocí šíření strachu a manipulací.

Demonstrace před Úřadem vlády ČR (13. 7. 2023).
Demonstrace před Úřadem vlády ČR (13. 7. 2023). Zdroj: Refresher/Anna Koucká


„Já ale ze své činnosti nic nemám. Dostávám dary od sponzorů, ale nekoupil bych si z toho ani rohlík,“ říká Smetana pro Refresher. Jeho internetovou televizi sleduje 133 tisíc lidí, zhlédnutí některých videí a živých přenosů dosahuje ještě větších čísel.  


I jeho se tak ptáme, zda ví, kdo jsou jeho stoupenci. Zdá se totiž, že věrných má mnoho, jelikož během společného rozhovoru si nás hned několik z nich pozorně natáčí. Na Smetanu vzhlížejí skoro jako na duchovního vůdce a ani jeden z nich nechce sám nic komentovat a veškerou iniciativu nechávají na něm. „Já do médií mluvit rozhodně nebudu, na všechno se ptejte šéfa,“ říká například žena postávající poblíž Smetany. 


„Sleduje mě hodně lidí, jsou to lidé, kteří nesouhlasí s vládou, lidé, kteří tady nechtějí žádná jiná vojska, je to hodně lidí, kteří jsou naštvaní už od covidu a dob nošení roušek a povinného očkování. Poslední dobou se přidává i hodně mladých. A divili byste se, co za bohaté a vlivné lidi s námi spolupracuje,“ říká Smetana. 


„Mnoho lidí vládě nevěří, už i od té doby, co nám řekli, že začala válka na Ukrajině, o čemž si myslím své,“ říká. Na otázku, co tím přesně myslí, odpovídá: „Víte, já jsem ještě na škole měl možnost sledovat, jak probíhala válka v Perském zálivu. Všechno bylo live, pustili jste si ke snídani živé záběry toho, jak bombardují města. Ale z té Ukrajiny nic takového nevidíme,“ vysvětluje. 


Na odpověď, že existuje přece mnoho záběrů a videí, kde je jasně vidět, jak na ukrajinská města, školy i nemocnice dopadají rakety, odpovídá: „To ale není živě,“ a hrdě ukazuje tričko, na kterém je napsáno „Ami go home“.

19. listopadu 2023 17:00 Čas čtení 4:21 „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi

Jeho skupina se vymezuje hlavně proti americkým vlivům na našem území a podepisuje petice. Vadí jí především smlouva o obraně se Spojenými státy. „Já tady Američany nechci, pamatuju si na to, že oni byli ti, co tady udělali druhou světovou válku,“ říká jeden ze Smetanových stoupenců, který postává opodál s českou vlajkou, dvěma pejsky na vodítku a plackou „Chceme demisi, chceme mír“. 


I když si prý druhou světovou válku osobně nepamatuje, pamatuje si ji jeho otec. Na otázku, kdo by ale po požadované demisi měl nahradit Petra Fialu, konkrétně odpovědět nedokáže. 


„Myslím, že by tam měl být Slávek,“ říká po chvíli.

„A kdo je Slávek?“ ptáme se. 

„Slávek je dobrý člověk,“ odpovídá muž, na kterého se nás vyptával i jeden z postávajících členů ochranky, jelikož ho prý vídá na všech demonstracích. 

„Ale kdo je ten Slávek? Je to politik nebo je to nějaký váš známý?“ ptáme se dál.

„Asi je to politik,“ uzavírá konverzaci muž. 


Pro některé další je ale samotná demise nedostačující. „Dokud tu nebude změna celého systému a nedojde k zavedení přímé demokracie a referend, tak se z toho tady nikdy nevyhrabeme,“ myslí si Pavel Matějka, další z návštěvníků akce. 


Právě jeho přítomnost vzbudila na akci rozruch, jelikož ho stoupenci Krusic považují za „neonacistu a vandasovce“ kvůli jeho stykům s politikem Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem. Skupinky na sebe vzájemně pokřikují a policie musí zabraňovat vznikajícím fyzickým potyčkám. 


„Já nácek ale rozhodně nejsem. Kdybych byl, tak už jsem trestně stíhaný, a to já rozhodně nejsem. Navíc jsem na vlastenecké scéně už patnáct let. Nenechám si zničit kariéru nějakými lidmi, co to dělají rok a půl,“ říká pro Refresher Matějka a odkazuje na svou dlouhodobou práci v iniciativě Velká dohoda, kterou bojuje proti „deformačnímu diktátu cizích mocností s cílem nastolení nového světového řádu“.

3. května 2023 21:00 Čas čtení 2:48 OBRAZEM: „Věřme obětem.“ Prahou prošel pochod za 12 000 znásilněných ročně OBRAZEM: „Věřme obětem.“ Prahou prošel pochod za 12 000 znásilněných ročně

Přestože všechny zúčastněné skupiny spojuje nesouhlas s vládou Petra Fialy, jejich cíle jsou rozdílné a je evidentní, že jednotlivé odnože české dezinformační scény se neshodují ani mezi sebou. 

Domů
Sdílet
Diskuse