Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. dubna 2023 19:10
Čas čtení 1:22

Legalizace konopí bude v Česku do roku 2025. Jaký na to máš názor? Hlasuj v článku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Legalizace konopí bude v Česku do roku 2025. Jaký na to máš názor? Hlasuj v článku
Zdroj: Getty Images/Antonio Masiello

Česko je o krok blíž k regulovanému trhu s konopím.

Kabinet Petra Fialy ve středu schválil Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025. Jednou z jeho klíčových oblastí je zásadní změna přístupu ke konopí a vytvoření přísně regulovaného trhu. „Různé návykové látky nebo hazardní hry mají různou míru škodlivosti a je namístě rozlišovat míru regulace podle evidence, kterou již dnes máme k dispozici,“uvedl národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.  

Konec šikany lidí a bonus do státní kasy, věří Piráti

„Na vládě jsme schválili plán boje proti závislostem, který mimo jiné znamená také posílení prevence a léčby závislostí. Do rozpočtu tak přibydou až 4 miliardy, a hlavně skončí šikana lidí, kteří si třeba dělají domácí mastičky,“potvrdila ve čtvrtek na Twitteru Česká pirátská strana.

Cílem plánu je podle Vobořila předcházet rizikům spojeným se zcela nekontrolovaným legálním, či naopak nelegálním trhem a omezit dostupnost návykových látek osobám mladším 18 let. Na řadě bude nyní příprava návrhu přísně regulovaného trhu s konopím v prostředí České republiky, včetně zevrubného hodnocení dopadů regulace konopí.

Anketa:
Jsi pro legalizaci konopí?
Jasně, včera bylo pozdě.
V žádném případě.
Nevím, na tohle nemám názor.
Jasně, včera bylo pozdě.
81 %
193 Hlasů
V žádném případě.
14 %
33 Hlasů
Nevím, na tohle nemám názor.
5 %
11 Hlasů

Akční plán podle vlády citlivě zvažuje rovnováhu mezi potřebnými regulativními opatřeními a svobodou jednotlivců, princip svobodného trhu a míru škodlivosti jednotlivých závislostních produktů. K plnění prioritních témat budou rozpracovány konkrétní kroky, které budou předloženy ke schválení Radě vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí do konce června 2023.

Se studií ohledně benefitů legalizace konopí přišli Piráti loni v září. Přínos vidí zejména v ekonomické oblasti, kde by mělo konopí přinést peníze do státní kasy. Pomoci by mohla legalizace také ve snížení přestupkové a kriminální aktivity a mohla by také snížit stigmatizaci a viktimizaci uživatelů. Lidé by pro vlastní účely mohli mít až 100 g konopí, mimo bydliště pak maximálně 10 g.

Jak se k případné legalizaci konopí staví další čeští politici a političky? Na to jsme se jich ptali v naší videoreportáži.

Domů
Sdílet
Diskuse