Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. dubna 2023 v 13:46
Čas čtení 0:51

Začne vydatně pršet a očekává se až druhý povodňový stupeň. Podívej se, kde platí výstraha

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začne vydatně pršet a očekává se až druhý povodňový stupeň. Podívej se, kde platí výstraha
Zdroj: pxfuel/CC0/volně k užití

V důsledku vydatného deště se mohou v částech republiky zvednout hladiny řek až na druhý povodňový stupeň. Na horách bude místy i sněžit.

Během noci začne v Česku vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne ve středu a jihu republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Chrudimsku se připravte na povodně, varují meteorologové

Kvůli vydatným srážkám mohou v pátek večer a v noci na sobotu výrazněji stoupat hladiny řek odvodňujících Českomoravskou vrchovinu a jihovýchodní a jihozápadní Čechy. „S velkou pravděpodobností bude v těchto oblastech překročena úroveň prvního povodňového stupně,“ dodali pracovníci ČHMÚ.

Nejnižšího povodňového stupně můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Lidé by se měli vyvarovat pohybu v podmáčených oblastech, kde hrozí pád stromů.

29. dubna 2024 v 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Meteorologové dnes také upozornili na to, že na jihozápadě Českomoravské vrchoviny, v oblasti Novohradských hor a Šumavy, může během pátečního rána a dopoledne napadnout od dvou do osmi centimetrů sněhu, na horách až 15 centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Napadaný sníh může způsobit problémy zejména v dopravě.

Domů
Sdílet
Diskuse