Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová ČTK
17. dubna 2023 18:14
Čas čtení 0:54

Valorizace nebudou. Jurečka představil i další plány týkající se důchodů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Valorizace nebudou. Jurečka představil i další plány týkající se důchodů
Zdroj: Unsplash/Tatiana Zanon

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí představil novinky týkající se důchodů.

Ty se podle Jurečky budou valorizovat vždy k 1. lednu a mimořádnou valorizaci v průběhu roku nahradí dočasné příspěvky k důchodu. Změny nastanou i u odchodu do předčasného důchodu, informuje ČTK.

11. dubna 2023 12:32 Čas čtení 1:02 Kalkulačka: Máš nárok na přídavek na dítě? Vypočítej si to Kalkulačka: Máš nárok na přídavek na dítě? Vypočítej si to

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí seznámil veřejnost se změnami, které nastanou v oblasti důchodů. Valorizace bude nově probíhat vždy 1. ledna, a to o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné valorizace nově nahradí dočasný příspěvek.

Změny nastanou i v oblasti odchodu do předčasného důchodu. Lidé do něj nově budou moci odejít už tři roky před řádným termínem, avšak penze se jim bude více krátit. 

Otázkou je, jak se ke změnám postaví Sněmovna. „Pokud zaznívají stanoviska o obstrukcích, reaguji na to s určitou mírou zklamání v tom smyslu, že každá seriózní a odpovědná opozice, která bere svou politiku poctivě, by měla hledat řešení,“ uvedl Jurečka s tím, že žádnou odpověď od opozičních poslanců zatím nedostal. Novela začne platit tehdy, až ji schválí jak Sněmovna, tak Senát a prezident. 

Jurečka předjímal, že se k těmto krokům musí vláda uchýlit, aby zajistila dlouhodobost a udržitelnost důchodového systému. Pokud by prý fungoval tak jako doposud, nebylo by to udržitelné. „Je to ale velmi důležité z pohledu dlouhodobé udržitelnosti, přínos bude až 0,3 procenta HDP ročně, v dnešních relacích přibližně 20 miliard korun,“ dodal Jurečka. 

Zajímá tě, jaký budeš mít důchod? Vypočítej si to v důchodové kalkulačce!
Domů
Sdílet
Diskuse