Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta
20. dubna 2023 16:42
Čas čtení 1:03

Ministr školství Balaš končí, nahradí ho Bek (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Balaš končí kvůli zdravotním problémům. Jeho funkci by měl převzít jeho stranický kolega, ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Toho by měl zase nahradit další stranický kolega, náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Článek jsme aktualizovali o okolnosti Balašova nástupu do úřadu a o informace o něm.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) odejde na vlastní žádost z vlády. Balaš to ve čtvrtek sdělil ČTK. Důvodem k rezignaci podle něj byly dlouhodobé zdravotní problémy. Balašovu rezignaci ještě příští týden projedná vedení hnutí STAN. Informuje o tom ČTK.

„Prostřednictvím předsedy STAN Víta Rakušana jsem dnes požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce,“ uvedl dnes Balaš pro ČTK. Rakušan o tom podle něj bude neprodleně informovat premiéra Petra Fialu (ODS). „Důvodem jsou zdravotní problémy dlouhodobějšího rázu, které mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly věnovat se agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ zdůvodnil svůj odchod ministr.

Jako náhradu pro resort školství navrhuje podle informací Deníku N vedení hnutí STAN Mikuláše Beka. „Návrh předsednictva, který až příští týden bude potvrzovat Celostátní výbor, je Mikuláš Bek. Místo něj na Evropu navrhnou Martina Dvořáka,“sdělil Deníku N Vít Rakušan.

Vladimír Balaš
Zdroj: STAN/volně k užití

Balaš byl jmenován do funkce ministra školství loni 29. června. Vystřídal tehdy Petra Gazdíka (STAN), který podal rezignaci kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr.

Čtyřiašedesátiletý Balaš byl v 90. letech prvním děkanem nové právnické fakulty v Plzni. Jako pedagog působil také na Univerzitě Karlově a Jihočeské univerzitě. V minulosti byl také šéfem poradců bývalého prezidenta Václava Klause, který ho v roce 2003 navrhl na člena Ústavního soudu. Senátoři s tím ale tehdy nesouhlasili.

Domů
Sdílet
Diskuse