Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
2. května 2023 7:41
Čas čtení 0:58

Maturanti a maturantky dnes budou psát zkoušku z matematiky a angličtiny. Kdy budou výsledky a kdy podzimní termíny?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Maturanti a maturantky dnes budou psát zkoušku z matematiky a angličtiny. Kdy budou výsledky a kdy podzimní termíny?
Zdroj: Freepik/volně k užití

Na středních školách dnes začíná státní část maturitních zkoušek, kterou organizuje příspěvková organizace ministerstva školství Cermat, informuje o tom ČTK.

Dnes budou maturující psát didaktické testy z matematiky a angličtiny. Ve středu budou maturity pokračovat pro všechny testem z češtiny. Následovat budou další den ještě volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny nebo nepovinná těžší zkouška z matematiky.

30. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:15 Kvíz: Zkus si maturitu z českého jazyka Kvíz: Zkus si maturitu z českého jazyka

Dříve měla organizace Cermat na starost i slohové práce a ústní zkoušky, novelou z roku 2020 se ale tyto dvě části zkoušky přesunuly na úroveň škol. Slohy se mohou konat spolu s praktickými maturitami od 1. dubna, pro ústní je vyhrazené období od 16. května do 10. června. O konkrétním termínu rozhodují ředitelé škol.

27. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:21 Kvíz: Zvládneš maturitu z matematiky? Kvíz: Zvládneš maturitu z matematiky?

Ke společné části maturitní zkoušky jde podle údajů Cermatu poprvé 71 766 středoškolských studentů a studentek, tedy o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakují, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 77 203 lidí.

25. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:27 KVÍZ: Zvládneš maturitu z angličtiny? KVÍZ: Zvládneš maturitu z angličtiny?

Studium letošních maturantů a maturantek ovlivnila v minulých třech školních rocích opatření proti epidemii covidu-19 spojená s výukou na dálku. Někteří odborníci na vzdělávání proto upozorňovali na to, že tak mohli mít studium obtížnější. V letech epidemie byly zkoušky pro maturující upravené, letos se konají ve standardním režimu. Oproti českým středoškolákům budou mít letos v českých školách upravenou maturitu váleční uprchlíci z Ukrajiny.

30. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:49 Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku Odmaturuj z cizích jazyků: Tenhle přehled tě připraví na zkoušku

Výsledky maturitních testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl/a“ či „neuspěl/a“. Výsledky zkoušek Cermat podle mluvčí této organizace Jany Patákové předá školám do 15. května. Podzimní zkušební období bude od 1. do 10. září a výsledky těchto testů budou do 10. září.

Domů
Sdílet
Diskuse