Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
6. května 2023 19:00
Čas čtení 0:47

Na jihu Francie je zakázán prodej bazénů. Země čelí velkému suchu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na jihu Francie je zakázán prodej bazénů. Země čelí velkému suchu
Zdroj: Unsplash/Alexandr Podvalny/volně k užití

Kromě nákupu bazénů bude zakázáno také jejich naplňování, ale i mytí aut či zalévání zahrad.

Francouzský ministr pro ekologickou tranzici Christophe Béchu oznámil radikální krok, když v živém vysílání RTL vyhlásil zákaz prodeje nových nadzemních bazénů v regionu Pyrénées-Orientales. Informuje o tom i stanice BBC.

Zákaz bude v jižním regionu sousedícím se Španělskem platit od 10. května. Jde o součást širších opatření v souvislosti s omezením používání vody v částech země, které jsou nejvíce postiženy suchem. V regionu Pyrénées-Orientales podle ministra pořádně nezapršelo od začátku roku.

„Je to jednoduché, tváří v tvář takové krizi nemůžeme povolit nic jiného kromě používání pitné vody,“ řekl ministr, který doplnil, že omezení vycházejí z alarmujícího stavu podzemních vod. Francie zažívá mimořádně suché jaro. V porovnání se situací před rokem, kdy platila omezení využívání vody v 8 krajích, jich je dnes až 20.

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Mezi související omezení patří i zákaz polévání zahrad, myček aut a napouštění již existujících bazénů. „Změna klimatu je tady a teď. Musíme se vymanit z kultury hojnosti. Musíme projevit mnohem větší zdrženlivost v tom, jak využíváme zdroje, které máme,“ uzavřel ministr.

Domů
Sdílet
Diskuse