Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
26. května 2023 18:11
Čas čtení 1:35

Fiala se omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu víc než 90 dnů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fiala se omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodu víc než 90 dnů
Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér to uvedl v rozhovoru pro ČTK.

Premiér Petr Fiala (ODS) se v rozhovoru pro ČTK omluvil lidem, kteří čekají na vyměření důchodů déle, než stanovuje zákon. Na rozhodnutí má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tři měsíce. Víc než 90 dnů nyní čeká na rozhodnutí 18 000 žádostí. Šéf ČSSZ František Boháček uvedl, že by se měl úřad do konce června dostat do zákonných lhůt.

Neočekávaný zájem o předčasné důchody, ČSSZ chystá změny systému

„Omlouvám se všem klientům, kteří si žádají o důchod. Víme, že čekají dlouho a je to neúměrné nebo to není v pořádku,“řekl premiér s tím, že vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se problémem zabývají. Krátkodobým opatřením je, aby se dostali dopředu ti, u nichž by mohlo dojít k sociálně-právnímu ohrožení. Situaci podle Fialy zavinily neočekávaný zájem o předčasné důchody, výplaty výchovného, ale i dědictví v podobě nízké digitalizace resortu.

„Proběhla personální opatření, posilují se pracovníci, kteří jsou zaškolení na to, aby to mohli vyřizovat, takže nějaký pozitivní dopad už tam je. Jedná se se zdravotními pojišťovnami, aby se zjednodušily některé procesy, takže některé kroky se dělají,“ konstatoval premiér. V dalších agendách ČSSZ problém není, hájil úřad.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Mezi důvody průtahů ve vyměřování penzí vyjmenoval Fiala extrémně vysoký počet podaných žádostí o předčasný důchod v závěru roku, žádosti o výchovné, komplikovanou situaci v personální oblasti, ale i rutinní chod v resortu práce a sociálních věcí před nástupem současné vlády.

„Řada věcí fungovala rutinně, ale nedocházelo k té tolik potřebné digitalizaci, která by tohle všechno zvládla. Nefungovalo dobře vedení úřadu práce, tam došlo k výměně. A do toho ještě přišly některé věci, které se třeba úplně nedaly předvídat, a to je v důsledku inflace například výhodnost předčasných důchodů, což způsobilo nápor na ten systém. Nárůst žádostí byl asi o 80 000 osob, ale vzrostla i agenda s dalšími žádostmi,“ řekl.

Podle Boháčka ČSSZ chystá výměnu systému pro vyřizování důchodů, ten současný je starý 40 let a umí ho obsluhovat velmi malá skupina zaměstnanců. Na nový systém chce získat peníze z Národního plánu obnovy. Celý projekt by měl trvat deset let a rozdělen by měl být do postupných kroků. Celkem dostala ČSSZ loni za poslední čtvrtletí téměř 120 000 žádostí o předčasný důchod. Část lidí si tehdy výplatu odložila a nyní žádá ještě o přepočítání částky. Od ledna se vyplácí také výchovné. O něj požádalo dosud 51 000 mužů a nově teď také žen, které se chystají do důchodu. 

Domů
Sdílet
Diskuse