Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. června 2023 9:23
Čas čtení 0:59

Ukrajina: V ohrožené zóně okolo přehrady Nová Kachovka je 16 tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina: V ohrožené zóně okolo přehrady Nová Kachovka je 16 tisíc lidí
Zdroj: TASR/AP

Řada vesnic zůstala zcela nebo částečně zatopena.

Po poškození Ruskem okupované přehrady Nová Kachovka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zůstala řada vesnic „zcela nebo částečně“ zatopena. Evakuace civilistů z postižených lokalit v povodí Dněpru již začala, uvedly v úterý tamní ukrajinské úřady. Informuje TASR na základě zprávy agentury AFP.

1. června 2023 15:00 Čas čtení 8:51 V potravinách před námi platil vysmátý ruský voják, za oběd s pivem jsme dali 100 Kč. Toto je 10 zajímavostí o Arménii a Gruzii V potravinách před námi platil vysmátý ruský voják, za oběd s pivem jsme dali 100 Kč. Toto je 10 zajímavostí o Arménii a Gruzii

„V kritické zóně na pravém břehu v Chersonské oblasti se nachází asi 16 000 lidí,“ upřesnil na sociálních sítích ukrajinský gubernátor Chersonské oblasti Olexandr Prokudin. Dodal, že k záplavám v důsledku poškození hrází došlo v osmi oblastech podél Dněpru, a varoval, že hladina vody může do pěti hodin dosáhnout kritické úrovně.


Podle agentury DPA Prokudin uvedl, že na levém břehu Dněpru (ukrajinsky Dnipro), kde se nachází hlavní město regionu Cherson, byla zahájena evakuace.


Ukrajina v úterý ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do povětří velkou přehradu Nová Kachovka, aby zpomalilo ukrajinskou protiofenzívu. Rusko zase obviňuje Kyjev z poškození přehrady. Přehrada Nová Kachovka, kterou ruské síly obsadily na začátku vojenské invaze na Ukrajinu, z velké části zásobuje vodou ukrajinský poloostrov Krym, který Moskva nezákonně anektovala již v roce 2014, cituje TASR agenturu AFP.

5. června 2023 17:36 Čas čtení 1:16 Ukrajina si údajně vytvořila síť agentů v Rusku, kteří vedou sabotáže na jeho území. Prý je zásobuje drony Ukrajina si údajně vytvořila síť agentů v Rusku, kteří vedou sabotáže na jeho území. Prý je zásobuje drony

Přehrada byla postavena na řece Dněpr za sovětské éry v roce 1965. Je jednou z největších staveb svého druhu na Ukrajině.


Rusko na začátku invaze loni v únoru obsadilo také Chersonskou oblast, ale během loňského podzimu se ji ukrajinské armádě podařilo částečně osvobodit – včetně stejnojmenného hlavního města Chersonu. Přehrada Nová Kachovka však zůstala pod kontrolou ruských sil. Ukrajinské úřady již několik měsíců varují před možnými sabotážemi na přehradě Nová Kachovka, uvádí agentura DPA.

Domů
Sdílet
Diskuse