Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
6. června 2023 17:39
Čas čtení 1:36

Mapa klíšťat ČR: Pozor, na východě hrozí mimořádné riziko. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa klíšťat ČR: Pozor, na východě hrozí mimořádné riziko. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Ačkoliv vrchol aktivity klíšťat již máme za sebou, v některých krajích Česka bychom měli být raději stále obezřetní.

Web Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) denně zveřejňuje index aktivity klíšťat. Jedná se o předpověď, která pomocí teploty a vlhkosti vzduchu určí v dané lokalitě podíl klíšťat, jež jsou připravena k napadení hostitele. Právě rostoucí aktivita znamená i zvyšující se stupeň rizika napadení.

6. června 2023 15:33 Čas čtení 0:37 ČHMÚ vydal výstrahu pro silné bouřky. V těchto 7 krajích je lze očekávat ČHMÚ vydal výstrahu pro silné bouřky. V těchto 7 krajích je lze očekávat

Hlavní vrchol klíšťat je pozorován spíše v květnu. Jak ale ukazuje předpověď pro následující dny, index aktivity klíštěte bude v některých krajích ČR na stupni 5, což značí mimořádné riziko napadení klíštětem.

Jaké jsou stupně aktivity klíšťat?

Stupeň 1 = malé riziko

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů je vhodné zvolit světlé a hladké oblečení (především kalhoty). Přichycená klíšťata je třeba odstranit.

Stupeň 2 = mírné riziko

Lidé by měli použít repelent a nesedat si či nelehat do porostů.

Stupeň 3 = středně velké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Nevstupovat do křovin.

Stupeň 4 = vysoké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Také nevstupovat do křovin a bylinných vegetací, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

Použít repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách.

V úterý lze stupeň 5 očekávat na východě. Týká se to zejména Moravskoslezského kraje, ojediněle také Olomouckého a Zlínského kraje.

klíště
Zdroj: ČHMÚ

Aktivita klíšťat v těchto krajích ve středu již o něco poklesne. Vzroste ale v dalších částech republiky, jde například o sever Čech nebo Středočeský kraj. Ve čtvrtek zasáhne aktivita klíšťat na stupni 5 také části Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Mapu s výhledem na další dny najdeš na těchto webových stránkách

6. června 2023 15:00 Čas čtení 4:36 Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy

„Zvýšení či snížení teploty v daném období, změny ve srážkových úhrnech a v sezónnosti počasí mají velký vliv na vývoj klíšťat a potenciální přenos infekčních onemocnění těmito parazity. Jednotlivé klimatické faktory působí komplexně a ovlivňují jak jejich vývoj, tak populaci jejich hostitelů (primárních přenašečů patogenů), na kterých sají,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Počátek sezóny klíšťat podle něj úzce souvisí s průběhem počasí a při krátkých a mírných zimách je nutné počítat s brzkou aktivitou klíšťat. Jejich výskyt vrcholí v květnu, druhý vrchol přichází na podzim. „Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem,“ píše ČHMÚ.

Jako obrana proti nákaze klíštětem je nejčastěji doporučováno použití repelentu, obutí pevných bot a hladké oblečení. Snaž se pohybovat pouze po zpevněných cestách. Po návratu z přírody je vhodné vyklepat oblečení a pořádně se prohlédnout. Ale pozor, klíště bys neměl*a mačkat rukou ani pinzetou. Na přisáté klíště bys podle webu v žádném případě rovněž neměl*a používat oleje nebo masti.

Domů
Sdílet
Diskuse