Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. září 2023 15:00
Čas čtení 3:53

Muž, muž, muž, muž, muž. Novému vedení České televize vládne jeden gender

Kategorie:
Komentáře
Uložit Uložené
Muž, muž, muž, muž, muž. Novému vedení České televize vládne jeden gender
Zdroj: Profimedia

Řekni, kde ty ženy jsou... asi řídí lidské zdroje nebo archivují. Nové vedení ale v tomto směru slibuje zlepšení.

Nastupující ředitel České televize Jan Souček v pondělí představil svůj nejbližší tým včetně manažerů jednotlivých kanálů. Že nepíšeme, jak je u nás v Refresheru zvykem, také o manažerkách? Nemusíme. Ani jeden z kanálů totiž žena nepovede. Přesto by mohlo v souvislosti se Součkovým nástupem dojít v případě genderové nerovnosti ve veřejnoprávním médiu ke zlepšení.

Druhý stupeň řízení aneb Na ženu velmi kvalitní pozice?

ČT1 – Jiří Kokmotos

ČT2 – Jan Štern

ČT Sport – Jiří Ponikelský

ČT Art – Tomáš Motl

ČT :D – Petr Koliha

Takové je složení nejbližšího týmu nového generálního ředitele České televize Jana Součka. V čele divize programu zůstává Milan Fridrich, ředitelem zpravodajství se stane Petr Mrzena. Divizi digitální služby povede Jan Maxa. Jako ředitel divize techniky pokračuje Michal Kratochvíl a post ředitele výroby zůstává Václavu Myslíkovi. Změna nenastala ani u divize finančního provozu a techniky, kterou nadále povede David Břinčil.

Stále málo mužů? Pak můžeme přidat ještě Michala Filu, který nově povede divizi korporátních služeb – tedy komunikaci, marketing a lidské zdroje. Mezi muži tak na pondělní tiskové konferenci poměrně zapadly dvě ženy – Tereza Polachová, která povede vývoj a zajištění obsahu České televize, a Štěpánka Sunková, nová vedoucí marketingu. Druhá zmíněná bude ovšem fungovat pod již zmíněným Filou a korporátními službami. 

Pondělní tisková konference, na níž Jan Souček představil své nejbližší spolupracovníky a spolupracovnice. Ano, ženy tam jsou také.
Pondělní tisková konference, na níž Jan Souček představil své nejbližší spolupracovníky a spolupracovnice. Ano, ženy tam jsou také. Zdroj: Facebook/Newsroom ČT24

Kromě Polachové lze ještě v souvislosti s viditelnějšími posty zmínit také Petru Lautnerovou, která ve veřejnoprávním médiu nově povede lidské zdroje (HR). Právě toto oddělení je podle Součka silně obsazeno ženami a kritika, že se zrovna ve vedení kanálů nacházejí samí muži, je podle něj lichá. „Manažeři kanálů nejsou izolovaná skupina a hodnotit zastoupení žen jen v této části ČT mi nedává smysl,“ sdělil Refresheru a doplnil, že stejně tak by se ho média mohla ptát na to, proč je v úseku HR mimořádné zastoupení žen. „Záleží jen na tom, jak si nastavíte filtr kontrolního vzorku,“ dodal. 

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Podobně se pro Refresher vyjádřil také už zmíněný šéf programové divize Milan Fridrich. „Na druhém stupni řízení jsou v programu drtivě ženy. Vedoucí archivu, dramaturgie archivu, skladba programu, vedoucí akvizice, licenční útvar a tak dále,“ napsal nám. Na ženu velmi kvalitní pozice, chtělo by se nám lehce sarkasticky dodat se vzpomínkou na kontroverzní větu sportovního komentátora Pavla Čapka, pomocí které „pochválil“ fotbalovou fanynku a otevřel debatu o postavení žen nejen ve sportu, ale i ve sportovní žurnalistice. 

(Veřejnoprávní) média = skleněný strop v praxi

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse