Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. června 2023 18:23
Čas čtení 1:04

Další Polka zemřela v důsledku omezení potratů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další Polka zemřela v důsledku omezení potratů
Zdroj: Twitter/@KotulaKat

Už čtvrtá žena zemřela od doby, kdy v Polsku v roce 2021 výrazně omezili právo na potrat. Třiatřicetiletá Dorota umřela v noci na 24. května na otravu krve a následný septický šok poté, co lékaři v nemocnici Jana Pavla II. čekali tři dny, než odumře plod.

Dorota byla ve dvacátém týdnu těhotenství, když přijela do nemocnice v Novém Targu poté, co jí praskla voda. Lékaři hned poznali, že neexistuje šance, že by dítě mohlo přežít, přesto odmítli vykonat interrupci, právě kvůli zákonu zakazujícímu potraty.

25. října 2022 6:00 Čas čtení 9:59 „Jako bychom se připravovaly k boji.“ Jak funguje organizace pomáhající Polkám s interrupcemi „Jako bychom se připravovaly k boji.“ Jak funguje organizace pomáhající Polkám s interrupcemi

Lékaři proto poté čekali, až plod odumře, jenže žena mezitím utrpěla otravu krve a podlehla septickému šoku. 

Případem se zabývají polské soudy

Rodina Doroty, která se svým manželem očekávala narození prvního dítěte, podala na nemocnici trestní oznámení a případem se nyní zaobírá polská prokuratura.

Smrt již čtvrté ženy v důsledku drakonického zákazu pobouřila i polskou veřejnost. „V Polsku je 7700 gynekologů a my umíráme ve vašich nemocnicích pod vašima rukama. Co jsme vám udělali, že mlčíte? Proč jste se proti další zbytečné smrti mladé ženy, která snila, že bude mít dítě, nevzbouřili?“ citoval portál TVN24.pl známou polskou novinářku Magdu Molekovou. Desítky lidí v souvislosti s tragickým úmrtím protestovaly ve středu na náměstí Práv žen, které se nachází nedaleko krakovského sídla konzervativní vládní strany Práva a spravedlnost, jež za zákonem stojí. 

Předchozí případ dostal lékaře k soudu

Na septický šok zemřela před rokem a půl v Pszczyně nedaleko českých hranic i třicetiletá Izabela, které byla interrupce odmítnuta rovněž kvůli tomu, že lékaři čekali, až odumře plod sám. Tři lékaři byli poté obžalováni z neúmyslného zabití a z toho, že ženu vystavili nebezpečí ublížení na zdraví nebo smrti.

25. května 2023 6:00 Čas čtení 3:17 Tableta, nebo chirurgický zákrok? Zeptali jsme se gynekoložky, jak probíhá interrupce Tableta, nebo chirurgický zákrok? Zeptali jsme se gynekoložky, jak probíhá interrupce
Domů
Sdílet
Diskuse