Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
11. června 2023 15:00
Čas čtení 1:04

Opici za oknem přirovnal k „africké delegaci“. Rumunský velvyslanec po rasistickém výroku dostal padáka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Opici za oknem přirovnal k „africké delegaci“. Rumunský velvyslanec po rasistickém výroku dostal padáka
Zdroj: Profimedia

Dragos Tigau, dnes již bývalý rumunský velvyslanec v Keni, způsobil mezinárodní skandál, když během setkání východoevropských vyslanců, které se konalo v dubnu v kanceláři OSN v keňském hlavním městě, měl přirovnat opici za oknem k africkým diplomatům.

Jak tvrdí CNN s odkazem na oficiální stížnost afrických diplomatů, Tigau byl odvolán poté, co během dubnového setkání východoevropských vyslanců zahlásil větu „Africká skupina se k nám připojila“, když se za oknem konferenční místnosti objevila opice. Afričtí diplomaté ve stížnosti požadovali okamžitou omluvu.

„Africká skupina by ráda co nejdůrazněji odsoudila urážlivé, rasistické a ponižující výroky,“ napsal zase Chol Ajong’o, jihosúdánský velvyslanec v Keni, který vede africké diplomaty v Nairobi.

11. června 2023 13:43 Čas čtení 0:58 Předpověď počasí: Česko zasáhnou bouřky, těšit se ale můžeš i na vysoké teploty Předpověď počasí: Česko zasáhnou bouřky, těšit se ale můžeš i na vysoké teploty

Veřejně pak s tímto incidentem vyšel hlavní tajemník ministerstva zahraničních věcí Keni Macharia Kamau, jenž byl chováním Rumuna „zděšen a znechucen“. „Je to naprostá hanba, že se snaží tuto ostudu zakrýt. Toto chování je nesnesitelné a nepřijatelné v jakémkoli období, natož ve 21. století v Nairobi!“uvedl na Twitteru.

Podle rumunského ministerstva zahraničí se ale rezort dozvěděl o incidentu až 8. června. V reakci na dopis ale vyslance odvolal. „Nastalé situace hluboce litujeme a omlouváme se všem, kterých se to dotklo,“ stálo podle BBC v prohlášení rumunského ministerstva zahraničí. „Jakékoli chování nebo komentáře rasistické povahy jsou naprosto nepřijatelné,“ dodalo.

„Chtěl jsem uvolnit atmosféru...“

Tigau měl poslat hned dva omluvné dopisy africkým diplomatům s odstupem čtyř dnů. První reakce rumunského velvyslance byla prý taková, že jeho komentář přišel během „únavného mítinku s dlouhými debatami“ a že se tím pokusil „uvolnit atmosféru“. Tuto větu měl ale později odvolat. 

Dle rumunských médií se nejedná o první nevhodné vystoupení tamního diplomata na mezinárodní scéně. V roce 2014 měl rumunský velvyslanec v Arménii dělat antisemitské vtipy a morálně zpochybňovat stejnopohlavní vztahy. O rok později si utrhla faux pas zase ambasáda v Paříži, jelikož některé hosty na pozvánkách na recepci označila za „nežádoucí“ a „příšerné“.

Domů
Sdílet
Diskuse