Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková
16. června 2023 v 16:04
Čas čtení 1:08

Žebříček: Toto jsou nejdůvěryhodnější média v Česku. První je Český rozhlas

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Žebříček: Toto jsou nejdůvěryhodnější média v Česku. První je Český rozhlas
Zdroj: Pexels

Agentura Reuters vydala roční zprávu ke stavu médií po celém světě. V Česku zůstávají nejdůvěryhodnějšími zdroji informací veřejnoprávní instituce, tedy Český rozhlas a Česká televize. Hned za nimi se umístily Hospodářské noviny a Seznam Zprávy.

Každoroční zpráva agentury Reuters, která se zabývá stavem médií v zemích po celém světě, ukazuje, že žurnalistika prochází nezvratnou proměnou. Zatímco tištěná média jsou na ústupu, čím dál častějším trendem uživatelů je konzumace zpravodajství skrze sociální sítě. V současné době celosvětové krize je tak pro internetová média těžké nalézt čtenáře, kteří by za obsah byli ochotni platit. 

Média se musí mimo jiné potýkat i s nejistým postupem ze strany provozovatelů sociálních sítí, jako jsou Facebook nebo Twitter. Na těch jsou závislá právě z důvodu proměny preferencí čtenářů, kteří zpravodajské zprávy začínají přebírat z příspěvků sdílených na sociálních sítích.

Novináři? Ne, raději influenceři

Zpráva také ukazuje, že konzumenti preferují, když jim zprávy vysvětlují influenceři místo novinářů. A to prostřednictvím interaktivnějších forem, než je text. Zpráva zmiňuje například platformy Instagram, TikTok nebo YouTube. 

Dalším zajímavým ukazatelem je fakt, že možných zdrojů, ze kterých lze čerpat zpravodajství, je tolik, že jsou čtenáři nuceni si vybírat ty zprávy, které jim přijdou relevantní. S tím by mohla pomoci umělá inteligence, která se postupně vyvíjí tak, že by každému mohla předkládat personalizovaný obsah. Zpráva ale varuje před rizikem, že takové zpravodajství nemusí být spolehlivé. 

Jak jsou na tom média v Česku?

V České republice je stav médií podobný stavu, který panuje celosvětově. Zpráva ale ukazuje na vyšší míru inflace, vyšší ceny energií a přímější styk s důsledky války na Ukrajině. To vše dohromady zapříčinilo větší finanční krizi v mediálním prostoru, než jakou můžeme pozorovat v jiných zemích. 

Součástí zprávy jsou každoroční výsledky průzkumu, jenž ukazuje, která místní média považují Češi a Češky za nejvíce důvěryhodná. Na prvních dvou příčkách se umístila veřejnoprávní média, tedy Český rozhlas a Česká televize. V závěsu za nimi jsou Hospodářské noviny, Seznam Zprávy a CNN Prima News. 

Domů
Sdílet
Diskuse