Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. června 2023 9:19
Čas čtení 0:40

Biden o vstupu Ukrajiny do NATO: Kyjev to nebude mít snazší než ostatní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Zatímco země NATO z východní Evropy naléhají, aby Ukrajina dostala lepší plán na získání členství, USA jako klíčový spojenec říká jasné ne.

Spojené státy nepodniknou zvláštní opatření, která by Ukrajině usnadnila vstup do Severoatlantické aliance. Uvedl to v sobotu americký prezident Joe Biden.


„Musí splnit stejná kritéria. Takže jim to nebudeme usnadňovat,“ řekl Biden novinářům. Jeho vyjádření přišlo před červencovým summitem NATO v litevském Vilniusu. Lídři členských zemí tam chtějí symbolicky zorganizovat první zasedání Rady NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvedl v pátek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podle jeho slov to dá Kyjevu rovnocennější možnost „konzultovat a rozhodovat o bezpečnostních otázkách“. Stoltenberg však dodal, že ačkoli NATO na summitu upevní politické vztahy s Ukrajinou, o jejím členství se nebude mluvit.

„Na vilniuském summitu nebudeme diskutovat o pozvánce, ale o tom, jak můžeme přiblížit Ukrajinu k NATO,“ řekl s tím, že je přesvědčen o nalezení „dobrého řešení a konsensu“. Země NATO z východní Evropy naléhají, aby Ukrajina dostala lepší plán na získání členství.

Klíčoví spojenci jako USA a Německo však nechtějí jít příliš nad rámec nekonkrétního příslibu Aliance z roku 2014, že Ukrajina jednoho dne do NATO vstoupí, připomíná AFP.

Zelenskyj, Biden.
Zelenskyj, Biden. Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik
Domů
Sdílet
Diskuse