Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
23. června 2023 18:20
Čas čtení 4:19

8 záhadných či kuriózních úmrtí miliardářů. Smrt nalezli v ponorce, helikoptéře i na segwayi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
8 záhadných či kuriózních úmrtí miliardářů. Smrt nalezli v ponorce, helikoptéře i na segwayi
Zdroj: Wikmedia/National Park Service

Pátrání po miniponorce Titan sledoval se zatajeným dechem celý svět. Na její palubě zemřelo pět mužů. Dva z nich byli miliardáři. Právě jim osud nejednou naordinuje úmrtí, která jsou pro běžného smrtelníka nedosažitelná.

Představa bezbřehého materiálního bohatství evokuje kromě luxusu také bezstarostnost. S často excentrickým životním stylem nejbohatších lidí na světě však přichází i zcela nová plejáda možností, jak ukončit svoji pozemskou či – jak nás naučily oběti imploze ponorky Titan – i podmořskou pouť.

Přestože žijí miliardáři v průměru téměř o dekádu déle než běžní smrtelníci, zdaleka ne každý se dočká „staromódního“ infarktu, rakoviny či selhání orgánů. Nabízíme ti neúplný, ale fascinující seznam netradičních tragických úmrtí miliardářů.

23. června 2023 10:38 Čas čtení 0:57 Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy

Oběti miniponorky Titan

Nemůžeme začít nikým jiným než pěti členy posádky miniponorky Titan, která se na dně Atlantiku přidala k vraku Titaniku. Statut miliardáře měl mezi nimi 58letý Brit Hamish Harding. Podnikatel s letadly a vášnivý dobrodruh byl držitelem několika rekordů v hlubinném cestování a v obletu Země letadlem. Na palubě letu Blue Origin se podíval i do vesmíru.

Titan
Zdroj: TASR/AP

Ještě bohatším byl 77letý Francouz Paul-Henri Nargeolet, přezdívaný i Mr. Titanic. Bezkonkurenční znalec plavidla s majetkem kolem 1,5 miliardy se před osudným ponorem k vraku podíval třicetkrát. Dvě dekády kariéry strávil ve francouzském vojenském námořnictvu jako pilot ponorky, kapitán lodi a potápěč.

Majetek ve stovkách milionů dolarů počítal i jeden z nejbohatších Pákistánců a obchodník s hnojivy, textilem a potravinami Shahzada Dawood, který zemřel ve společnosti 19letého syna Sulemana. Majetek pilota a hlavního inženýra Titanu Stocktona Rushe byl 25 milionů dolarů.

23. června 2023 11:37 Čas čtení 1:00 Režisér James Cameron promluvil o tragické nehodě miniponorky: Zarazily mě podobnosti s Titanikem Režisér James Cameron promluvil o tragické nehodě miniponorky: Zarazily mě podobnosti s Titanikem

Petr Kellner

Nejbohatší Čech a zároveň 68. nejbohatší člověk na planetě zemřel v březnu 2021 ve věku 56 let. Jemu a dalším čtyřem nadšencům do heliskiingu (kombinace lyžování a létání v helikoptéře) se stala osudná nehoda helikoptéry Airbus AS350 B3 u aljašského ledovce Knik. Výpravu zajišťoval luxusní resort Tordillo Mountain Lodge, který založil bývalý americký profesionální lyžař Tommy Moe.

Kellner
Zdroj: So súhlasom skupiny PPF, Alaska Department Of Public Safety

Po pádu stroje přežil Kellner ještě dvě hodiny, během kterých uklidňoval krajana Davida Horvátha, který nehodu paradoxně jako jediný přežil. „Neboj se, dnes na této hoře nezemřeme. Musí po nás přijít do hodiny,“říkal mu miliardář po nehodě.

Olivier Dassault 

Jen několik dní před Kellnerem se stal pád stejného modelu helikoptéry osudným i 69letému dědici francouzského impéria leteckého průmyslu Dassault Aviation. Rodině vnuka zakladatele firmy Marcela Dassaulta po nehodě kondoloval také prezident Emmanuel Macron.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 139318 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kterého miliardáře otrávil kolega.
  • Co se stalo osudným dědici Wal-Martu.
  • Zda vynálezce segwaye skutečně zemřel na segwayi.
  • Jaký osud postihl uneseného Johna Paula Gettyho III.
Domů
Sdílet
Diskuse