Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová TASR
23. června 2023 11:37
Čas čtení 1:00

Režisér James Cameron promluvil o tragické nehodě miniponorky: Zarazily mě podobnosti s Titanikem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Režisér James Cameron promluvil o tragické nehodě miniponorky: Zarazily mě podobnosti s Titanikem
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Gage Skidmore/ volně k užití

Kanadský režisér filmu Titanic a hlubinný průzkumník James Cameron prohlásil, že v souvislosti s miniponorkou Titan „zůstalo mnoho varování o bezpečnosti posádky nevyslyšeno“.

Podle prohlášení americké pobřežní stráže (USCG) ponorka pod vodou explodovala a všech pět lidí na palubě zahynulo. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP.

22. června 2023 20:51 Čas čtení 0:51 Všichni z miniponorky Titan jsou po smrti, oznámila společnost OceanGate. Pobřežní stráž kondolovala pozůstalým Všichni z miniponorky Titan jsou po smrti, oznámila společnost OceanGate. Pobřežní stráž kondolovala pozůstalým

„Zarazila mě podobnost se samotnou tragédií Titaniku, kdy byl kapitán opakovaně varován před ledem, a přesto za bezměsíčné noci zamířil přímo na ledovec, v důsledku čehož přišlo o život mnoho lidí,“ řekl režisér. Dodal, že nehoda miniponorky Titan je podle něj velmi podobná, protože se odehrála na stejném místě a „varování byla podobně ignorována“.

James Cameron se k vraku Titaniku ponořil již 33krát

Cameron, jenž v roce 2012 jako první člověk uskutečnil sólový sestup na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu v ponorce, kterou sám pomáhal navrhnout a postavit, uvedl, že riziko imploze neboli destrukce způsobené podtlakem je „první věcí, na kterou inženýři při navrhování miniponorek myslí“. Zmínil, že taková tragická událost je pro mnoho lidí v oblasti hlubokomořského výzkumu „noční můrou“.

22. června 2023 10:23 Čas čtení 3:39 Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku

Režisér se k vraku Titaniku ponořil 33krát. Natočil o něm nejen stejnojmenný snímek, ale i dokument Tajemství Titaniku 3D, píše The Guardian. Situaci komentuje slovy, že na lodi již strávil více času než kdysi kapitán.

USCG ve čtvrtek objevila vrak Titanu zhruba 490 metrů od pozůstatků Titaniku, které se nacházejí na mořském dně v hloubce 3 800 metrů.

Podle společnosti OceanGate Expeditions, která miniponorku provozovala, je všech pět cestujících mrtvých. Oběťmi jsou americký šéf této společnosti Stockton Rush (61 let), francouzský hlubinný průzkumník Paul-Henri Nargeolet (77 let), britský podnikatel Hamish Harding (58 let), pákistánsko-britský podnikatel Shahzada Dawood (48 let) a jeho syn Suleman (19 let).
Domů
Sdílet
Diskuse