Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
23. června 2023 10:38
Čas čtení 0:57

Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Takto mohla vypadat imploze ponorky Titan. Posádku usmrtila ve zlomku sekundy
Zdroj: OceanGate/Instagram/Insidehistory

Implozi zaznamenala americká armáda na podmořských zvukových monitorovacích zařízeních.

Posádku miniponorky Titan zabila imploze, která se odehrála tak rychle, že o ní prakticky lidé na palubě nevěděli a nestihli si uvědomit, že došlo ke katastrofě.

Americké námořnictvo oznámilo, že pravděpodobnou implozi miniponorky detekovalo na podmořských zvukových monitorovacích zařízeních krátce po jejím zmizení v Atlantském oceánu během výpravy k vraku Titaniku. Imploze byla zaznamenána tajným akustickým monitorovacím systémem určeným k odhalování přítomnosti ponorek.

22. června 2023 20:51 Čas čtení 0:51 Všichni z miniponorky Titan jsou po smrti, oznámila společnost OceanGate. Pobřežní stráž kondolovala pozůstalým Všichni z miniponorky Titan jsou po smrti, oznámila společnost OceanGate. Pobřežní stráž kondolovala pozůstalým

Obrovský tlak, proti kterému neměli šanci


Implozi, která způsobila destrukci miniponorky, zapříčinil obrovský tlak v hluboké vodě pod hladinou oceánu. Zatím není jasné, v jaké konkrétní hloubce k implozi došlo, ale ponorka ztratila kontakt s lodí asi po 1 hodině a 45 minutách, přičemž sestup měl trvat 2 hodiny, píše CNN. Titan se tehdy mohl nacházet v hloubce kolem 3500 metrů.

23. června 2023 9:26 Čas čtení 0:23 Více než stovka uprchlíků uvázla na malém ostrůvku uprostřed řeky. Podařilo se je zachránit Více než stovka uprchlíků uvázla na malém ostrůvku uprostřed řeky. Podařilo se je zachránit

Podle odborníka Ricka Murcara je tlak v takové hloubce několikasetkrát vyšší než na povrchu. Imploze je odborný pojem pro prudké vyrovnání tlaků směrem dovnitř. V tomto případě ji proto zapříčinil rozdíl mezi vnitřním (nižším) a vnějším (vyšším) tlakem. Příčina je zatím neznámá, ale spekuluje se například o oslabení použitého materiálu.

Ponorka se během imploze stlačila do sebe, přičemž celé to trvalo jen zlomek vteřiny. Katastrofická imploze proběhla neuvěřitelně rychle, a tak posádka ponorky před smrtí netrpěla, protože si nikdo ani neuvědomil, co se děje. „Celá věc byla zničena dříve, než si jednotlivci uvnitř vůbec uvědomili, že je tam problém,“ konstatoval Murcaro. 

Odborníci nyní vysvětlují, že síla imploze pravděpodobně znemožní vytažení jakýchkoli tělesných pozůstatků posádky z hlubin oceánu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Inside History (@insidehistory)

Domů
Sdílet
Diskuse