Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
5. července 2023 20:34
Čas čtení 0:33

Nizozemsko zakáže telefony ve třídách. Opatření má zvýšit pozornost studentstva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nizozemsko zakáže telefony ve třídách. Opatření má zvýšit pozornost studentstva
Zdroj: Pexels

Od nového školního roku začne v Nizozemsku platit zákaz mobilních telefonů ve třídách. Výjimky budou tvořit žáci se speciálními vzdělávacími potřebami nebo hendikepem a výuka v učebnách informatiky.

Opatření není zakotveno v žádném zákoně, proto bude na školách, jak se s jeho dodržováním vypořádají. Nizozemské úřady ale avizují, že pokud se nařízení osvědčí, může se objevit v budoucích novelách zákona. „I když se mobilní telefony staly nezbytnou součástí našich životů, do tříd nepatří,“ uvedl ministr školství Robbert Dijkgraaf.

Zákaz platí i pro tablety a chytré hodinky. Odborníci se totiž shodují, že omezení času stráveného u obrazovky souvisí se zlepšením koncentrace. „Studenti se ve třídách musí umět soustředit a měli by dostat každou příležitost ke kvalitnímu vzdělání. Z vědeckých výzkumů víme, že mobilní telefony toto narušují,“ vysvětluje Dijkgraaf. 

Opatření vzniklo na základě vzájemné dohody mezi školami, vládou a dalšími institucemi. Podle vládních představitelů bude na každé škole, jak se se zavedením nového nařízení vypořádá. 

Podobné opatření minulý týden oznámilo i Finsko. Zvažují ho i další země, například Velká Británie nebo Francie. 

Domů
Sdílet
Diskuse