Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
21. srpna 2023 12:55
Čas čtení 1:21

Stovky postřílených lidí. Saúdská Arábie kropí migranty na hranicích kulkami, tvrdí zpráva a mluví o zločinu proti lidskosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stovky postřílených lidí. Saúdská Arábie kropí migranty na hranicích kulkami, tvrdí zpráva a mluví o zločinu proti lidskosti
Zdroj: Getty Images (Ilustrační foto)

Příslušníci pohraniční stráže Saúdské Arábie byli obviněni ze zabití stovek lidí, kteří se snažili překročit hranici s Jemenem. Vyplývá to ze zprávy neziskové organizace Human Rights Watch, která popisuje masové a systematické násilí vůči migrantům.

Zpráva neziskové organizace Human Rights Watch s názvem They Fired On Us Like Rain (Kulky létaly jako kapky deště, překlad redakce) na základě desítek výpovědí tvrdí, že stovky lidí, většinou z Etiopie, byly na hranici se Saúdskou Arábií brutálně zastřeleny, když se snažily přejít z válkou stiženého Jemenu. Migranti, se kterými mluvilo BBC, vypověděli, že viděli lidi, kteří měli kulkami utržené končetiny, a po cestě ležela těla.

Saúdská Arábie obvinění ze systematického zabíjení již dříve odmítla. Zpráva Human Rights Watch (HRW) ale naopak tvrdí, že saúdskoarabská pohraniční stráž, policie a armáda zabíjely masově a systematicky. Používaly výbušné zbraně, na lidi střílely z bezprostřední blízkosti, a to i na ženy a děti.

21. srpna 2023 12:04 Čas čtení 0:41 Pozor, ve Švédsku hrozí teroristické útoky, varuje Čechy a Češky ministerstvo zahraničí. Radí, co dělat a jak se chovat Pozor, ve Švédsku hrozí teroristické útoky, varuje Čechy a Češky ministerstvo zahraničí. Radí, co dělat a jak se chovat

Zpráva sestavená pomocí satelitních snímků, videí, fotografií, svědectví přeživších i lékařských posudků zranění představuje přesvědčivé důkazy o eskalujícím násilí na hranicích, které obhájci lidských práv označují za zločin proti lidskosti.

Masové vraždy

K událostem docházelo a podle zprávy stále dochází na jižní hranici, kterou Saúdská Arábie sdílí s Jemenem. Migranti ji překračují s cílem najít v bohaté arabské zemi práci, často ale utíkají před persekucí a násilím v domovské zemi. V Saúdské Arábii žijí a pracují stovky tisíc Etiopanů.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se na nebezpečnou cestu po moři z Afrického rohu do Jemenu a poté do Saúdské Arábie ročně vydá více než 200 tisíc lidí. Mnoho lidí na cestě zažívá věznění a násilí. V Jemenu jsou hlavní migrační trasy posety hroby lidí, kteří cestou zemřeli. To, co nyní popisuje zpráva, se však liší rozsahem i mírou brutality, kterou migranti zažívají. „To, co jsme zdokumentovali, jsou v podstatě masové vraždy,“ řekla BBC hlavní autorka zprávy Nadia Hardman.

Na místě jsem viděla 30 zabitých lidí

„Viděla jsem lidi zabité způsobem, který jsem si nikdy nedokázala představit,“ řekla pracovníkům HRW 14letá dívka Hamdiya, která v únoru překročila hranici ve skupině 60 lidí. „Viděla jsem tam třicet zabitých lidí.“

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Vedoucí výzkumnice HRW Nadia Hardman označila zjištění za alarmující. „Zabývám se násilím na hranicích, ale nikdy jsem se nesetkala s něčím takovým, s použitím výbušných zbraní, proti ženám a dětem,“ řekla Hardman.

Domů
Sdílet
Diskuse