Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
21. srpna 2023 12:04
Čas čtení 0:41

Pozor, ve Švédsku hrozí teroristické útoky, varuje Čechy a Češky ministerstvo zahraničí. Radí, co dělat a jak se chovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor, ve Švédsku hrozí teroristické útoky, varuje Čechy a Češky ministerstvo zahraničí. Radí, co dělat a jak se chovat
Zdroj: Pexels/ Davi Pimentel

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku. Minulý týden tamní bezpečnostní služby zvýšily úroveň hrozby na vysoký stupeň. Občanům se na veřejných místech s vysokým počtem lidí doporučuje obezřetnost.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR varuje české občany před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku. Švédské bezpečnostní služby ve čtvrtek 17. srpna zvýšily úroveň teroristické hrozby ze stupně 3 (zvýšená) na stupeň 4 (vysoká). Opatření se opírá o oficiální informace švédské policie.

Důvodem je dlouhodobě zhoršená bezpečnostní situace ve Švédsku, která souvisí zejména s opakovanými případy pálení koránu. Švédské bezpečnostní služby odhadují, že hrozba bude přetrvávat delší dobu a že se týká celého Švédska.

21. srpna 2023 10:26 Čas čtení 0:58 Kdy skončí úmorná vedra? Na začátku týdne bude i 35 stupňů, přijdou silné bouřky Kdy skončí úmorná vedra? Na začátku týdne bude i 35 stupňů, přijdou silné bouřky

Nenosit sluchátka a na veřejnosti být obezřetný

Občané mají být při návštěvě veřejných míst s vysokou koncentrací osob obezřetní. Terčem útoku by se mohly stát například církevní objekty, nákupní centra, festivaly a podobně. Ministerstvo nabádá ke zvýšené opatrnosti a vyzývá české občany, aby při náznaku podezřelé činnosti kontaktovali místní policii. Dále doporučuje při pohybu na veřejnosti nepoužívat sluchátka a sledovat aktuální doporučení švédské policie.

Česká diplomacie také vyzývá všechny cestovatele, aby se zaregistrovali v databázi DROZD a sledovali aktuální informace a doporučení. V nouzových situacích se čeští občané mohou obrátit na Velvyslanectví ČR ve Stockholmu na nouzovou linku +46 703 255 156.
Domů
Sdílet
Diskuse