Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 17:06
Čas čtení 1:36

Česko má mistryni světa v PowerPointu. Stala se jí teprve sedmnáctiletá studentka ze Šumperka

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Česko má mistryni světa v PowerPointu. Stala se jí teprve sedmnáctiletá studentka ze Šumperka
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Mezinárodní soutěž ve tvorbě prezentací v PowerPointu? Ano, čteš správně.

V téhle aktivitě jsme nejlepší na světě. Konkrétně sedmnáctiletá Lucie Dorňáková, která prvenství získala na začátku srpna v mezinárodní soutěži Microsoft Office Specialist. Studentka z informačních technologií VOŠ a SPŠ Šumperk porazila na cestě od školního kola do mezinárodního klání hned několik set tisíc soutěžících.

Státní kolo nevyhrála, díky svému odhodlání ale na soutěž odjela

Dorňáková se mezinárodní soutěže účastnila už v loňském roce jako studentka prvního ročníku oboru informační technologie, kdy se snažila prosadit v kategorii Excel. Tehdy jí stupně vítězů těsně unikly, skončila čtvrtá. 

Do soutěže Office Areny se Lucie letos přihlásila znovu, odhodlána dojít v soutěži ještě dál. Stejně jako v předchozím roce musela nejprve projít školním kolem, po kterém následovalo kolo krajské. To Lucie vyhrála s projektem, v němž porotce soutěže seznámila s historií města Šumperk. „Bylo to až neuvěřitelné a Lucie Dorňáková se po roce opět vydala do prostor společnosti Microsoft v Praze, aby zde znovu bojovala o titul vítěze soutěže Office Areny a možnost letět do Ameriky na Microsoft Office Specialist World Championship,“ uvedl Luciin vyučující Radim Fiala, který ji během celé soutěže doprovázel.

Mistrovství světa v Microsoft Office (MOS World Championship) se koná každý rok a je určené pro studenty a studentky ve věkovém rozmezí třinácti až dvaadvaceti let. Soutěží se ve Wordu, Excelu a PowerPointu ve verzích Office 2016 a Office 2019. 

Přestože v Praze skončila Lucie druhá, porota jí vzhledem k těsnému výsledku a obrovskému odhodlání dala šanci letět do Ameriky znovu, společně s vítězkou. Na MOS World Championship v Orlandu, které se konalo na přelomu července a srpna, soutěžila v kategorii PowerPoint s téměř dvěma stovkami lidí ze třiceti devíti zemí světa.

1. května 2024 13:00 Čas čtení 0:06 KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit?

„Lucie v rámci soutěže musela složit test, na který měla pouhých sto minut, skládající se ze tří částí – teoretický test, aplikační část a kreativní část pro neziskovou organizaci NPower. Nebyl to vůbec jednoduchý úkol a představoval pro soutěžící obrovskou výzvu,“ uvedl Fiala. A její sen se nakonec stal skutečností –⁠ získala titul mistryně světa. Kromě titulu si Lucie odnesla také peněžitou odměnu ve výši téměř sto osmdesáti tisíc korun.

„Ráda bych poděkovala panu magistru Romanu Fialovi za neskutečnou podporu a pomoc se soutěží. Dále bych také ráda zmínila pana Karla Klatovského, který mi věřil, podporoval mě a především mi celou cestu umožnil. Dále moji maminku, která mi ukázala cestu, moji sestru, která mi vždy věřila, mého tátu, bratra, celou rodinu a přátele, kteří tu byli celou dobu při mně,“ uvedla čerstvá mistryně po soutěži. 

Domů
Sdílet
Diskuse