Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
7. září 2023 6:38
Čas čtení 1:22

„Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Fialo, přijmi manželství pro všechny,“ vyzývají české firmy. Spočítaly, že by tím stát vydělal 38 miliard
Zdroj: Michal Babincak/Dúhový Pride

Desítky českých firem ve středu vydaly výzvu premiérovi Petru Fialovi s žádostí o přijetí manželství pro všechny. Na tiskové konferenci uvedly nejen morální a hodnotové důvody, ale i částku, kterou by uzákonění přineslo české ekonomice.

„Česko by přijetím manželství pro stejnopohlavní páry mohlo získat až 38 miliard korun,“ stojí v otevřeném dopise premiérovi. Do výzvy, kterou odstartoval Vodafone, se zapojilo 65 dalších českých firem, včetně společností jako Škoda Auto, Amazon, Plzeňský Prazdroj nebo ČSOB. 

18. srpna 2023 6:00 Čas čtení 9:12 Most Pride: Lidé nám vyhrožovali i smrtí. Město nám navíc hází klacky pod nohy Most Pride: Lidé nám vyhrožovali i smrtí. Město nám navíc hází klacky pod nohy

„Naše firmy zaměstnávají desítky tisíc lidí a vidíme, co všechno nerovnost přináší,“ říká generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák. „Inkluze je pro nás důležitá, a to nejen pokud jde o LGBTIQ+ lidi. Nejsme totiž motivovaní jen emocionálně a hodnotově, ale i byznysově, protože pokud se naši zaměstnanci necítí dobře a přijímaně, odrazí se to i na jejich pracovním výkonu,“ říká. 

„Ve 21. století není možné, aby si lidé nebyli před zákonem rovni.“


Podle analýzy výzkumné organizace Open for Business je právě i byznysový a ekonomický potenciál důležitý. „Diskriminace se na zaměstnancích podepisuje. Dlouhodobě vede ke snížené ochotě investovat do vzdělání a seberozvoje, pokud tyto investice nejsou na trhu práce a ve společnosti plně doceněny. V rámci zaměstnání pak diskriminující prostředí vede k méně efektivní organizaci práce a vyšší míře psychické nepohody, což se odráží v nižší produktivitě či vyšší absenci,“ vysvětluje ekonom Vojtěch Bartoš. 


Podle studie má uzákonění navíc i potenciál udržet současné a přilákat do Česka nové kvalifikované pracovníky ze zahraničí a obecně posílit inovace a konkurenceschopnost firem. 

8. srpna 2023 6:00 Čas čtení 5:48 Adam s Honzou adoptovali chlapečka. Rodiče jsou oba, práva má jen jeden Adam s Honzou adoptovali chlapečka. Rodiče jsou oba, práva má jen jeden

„V 21. století není možné, aby si lidé nebyli před zákonem rovni. Současný stav z hlediska práv LGBT+ lidí naprosto neodpovídá demokracii západního střihu,“ říká Dvořák, který poděkoval i ostatním společnostem za to, že se do výzvy zapojily.  

Teď je to na vládě

Zda ale bude iniciativa firem popíchnutím pro vládu, ukáže čas. Manželství pro všechny se začalo projednávat už v roce 2016, ale zákon o rovném manželství byl předložen v Poslanecké sněmovně v červnu 2022 a o rok později prošel do druhého čtení.

Poslanci a poslankyně budou v nadcházejících měsících rozhodovat o jeho dalším postupu do třetího čtení a o posunu zákona dále do Senátu. V závěru čeká zákon podpis prezidenta Petra Pavla, který přijetí zákona a odstranění nerovností dlouhodobě podporuje. Současně ale zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.

Domů
Sdílet
Diskuse