Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Čteš poslední stranu článku:
V Česku působí další bizarní sekta. Neuznává státní zřízení, vydává vlastní doklady a provozuje nikým neuznanou školu

To, že Marcela odmítla respektovat soudní rozhodnutí, není v sektě nic divného. Její členové totiž zákony České republiky neuznávají, protože tvrdí, že se na ně nevztahují. Sami sebe označují za „živé člověky“, nikoli za občany.

„Na nás se vztahuje jen přirozené právo a mravní zákony. Všechny zákony České republiky se pojí s občany, a to my nejsme. Z naší pozice suverénů jsme prohlásili za zaniklé role osob,“ řekl Novinkám jeden z členů sekty.

Sekta
Zdroj: Společenství Prohlášeních Živých člověku

Pro „živého člověka“ stát neexistuje

Společenství na svém webu vysvětluje samotný pojem „živý člověk“. Podle něj jde o proces vystoupení z „podřízených forem řízení společností“. Daná osoba prý zná způsob, jakým žít, aby nebyla manipulována ani nemanipulovala a nepodřizovala si jiné lidské bytosti. Živý člověk je údajně také tvůrce, má empatii a respektuje rozdílnost názorů.

Protože se „živí člověci“ nepovažují za státní občany, nikoho nepřekvapí, že ke své identifikaci obvykle nevyužívají české doklady. Občanský průkaz či cestovní pas tak nahrazují svými vlastními dokumenty, které jsou volně dostupné ke stažení na internetu. Patří mezi ně například čestné prohlášení živého člověka, prohlášení o absolutní svobodě či certifikát o bydlišti.

Vzor řidičského průkazu, který nabízí Společenství Prohlášených Živých Člověků ke stažení.
Vzor řidičského průkazu, který nabízí Společenství Prohlášených Živých Člověků ke stažení. Zdroj: https://www.jedenzavsetkychvsetciza.sk/cs

Jedním z dokumentů, který sekta vydává, je i vlastní řidičský průkaz. Na něm stojí, že se jedná o „dopředu schválený, autorizovaný a zaplacený“ doklad. Jakým způsobem členové a členky společenství argumentují při silničních kontrolách, není jasné.

Rozesílání vlastních vlasů

Portál iDnes.cz v létě přinesl zprávu o tom, že členové společenství rozesílají české vládě a soudům dopisy s podivným obsahem. Do obálek údajně vkládají vzorky svých vlasů a vousů, ke kterým přidávají otisky prstů. K tomu přidávají prohlášení, že jsou zdravými živými lidmi, kteří nepodléhají otrockým nelegitimním zákonům. Přiložená „relikvie“ má údajně dokázat, že nejsou mrtví.

Téma sektářství je v Česku v současné době velmi aktuální. Na jaře média přinesla příběh dvou žen, které v loňském roce zavraždily na pražském Jižním Městě muže. Policie zjistila, že dotyčný Richard Š. okolo sebe vedl rozsáhlé společenství, ve kterém byla na denním pořádku psychická manipulace. Zmíněným dvou ženám měl údajně slíbit, že pokud ho zabijí, jeho tělo zmizí.

6. září 2023 v 17:31 Čas čtení 0:52 Děsivá vražda vůdce kutnohorské sekty. Zabila ho zubařka, která byla zfanatizovaná, tvrdí expert Děsivá vražda vůdce kutnohorské sekty. Zabila ho zubařka, která byla zfanatizovaná, tvrdí expert
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Zpět
Sdílet
Diskuse