Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
6. září 2023 v 17:31
Čas čtení 0:52

Děsivá vražda vůdce kutnohorské sekty. Zabila ho zubařka, která byla zfanatizovaná, tvrdí expert

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děsivá vražda vůdce kutnohorské sekty. Zabila ho zubařka, která byla zfanatizovaná, tvrdí expert
Zdroj: Unsplash

Zubařka, která společně se svou známou usmrtila vůdce kutnohorské sekty, nebyla v době činu schopna ovládat své jednání. Ve středu to u soudu uvedl znalec z oboru psychiatrie.

Zubařka trpěla stockholmským syndromem, syndromem týrané ženy i poruchou přizpůsobení. Věřila, že muž, který byl jejím partnerem, má nadpřirozené schopnosti, a byla zcela pod vlivem jeho bludného uvažování. Soudu to ve středu oznámil znalec z oboru psychiatrie Jaroslav Maxmilián Kašparů.

6. září 2023 v 12:58 Čas čtení 1:01 V Česku roste počet sebevražd mezi mladými, dobrovolný odchod z života si loni zvolilo 1302 lidí V Česku roste počet sebevražd mezi mladými, dobrovolný odchod z života si loni zvolilo 1302 lidí

„Ovládací schopnosti obžalované byly v době spáchání trestného činu zcela vymizelé,“ prohlásil u pražského městského soudu profesor Kašparů. Zásadní roli v jednání ženy podle něj sehrál takzvaný indikovaný blud. „Byla v té chvíli mimo normalitu, zfanatizovaná,“ dodal. Podle Kašparů byla žena přesvědčená o tom, že její partner čte myšlenky, že umí cestovat v čase, že mu pomáhají kosmické síly a že všechno ví.

Zubní lékařka usmrtila spolu s učitelkou tělocviku v důchodu Irenou Stejskalovou samozvaného léčitele a guru loni v říjnu v bytě Stejskalové v pražských Hájích. Podle nich si smrt přál, protože chtěl odejít do jiné dimenze, a k činu je sám přesvědčil. 

6. září 2023 v 10:18 Čas čtení 0:42 Youtuberku uškrtil vlastní otec, poškodila dobré jméno rodiny. Dostal směšně nízký trest Youtuberku uškrtil vlastní otec, poškodila dobré jméno rodiny. Dostal směšně nízký trest

Zubařka, kterou soud na rozdíl od Stejskalové ponechal ve vazbě, podle Kašparů vůbec není nebezpečná pro společnost. „Doporučoval bych u ní co nejdříve ambulantní psychiatrické i psychologické léčení. Potřebuje se dostat ze stresů, můžeme u ní mluvit o posttraumatickém stresovém syndromu,“ řekl.

Pokud by se soudkyně přiklonila k názoru, že zubařka měla vymizelé ovládací schopnosti kvůli duševní poruše, pak by musela konstatovat, že není za čin trestně odpovědná, protože v době jeho spáchání nebyla příčetná.

Domů
Sdílet
Diskuse