Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
19. září 2023 v 11:07
Čas čtení 0:53

Pozor, hygienici stáhli z prodeje další druh elektronických cigaret, šlo o padělky z Číny. Nemáš je doma?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor, hygienici stáhli z prodeje další druh elektronických cigaret, šlo o padělky z Číny. Nemáš je doma?
Zdroj: Krajská hygienická stanice Zlínského kraje

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje informovala o stažení padělků jednorázových elektronických cigaret z prodeje. Šlo o značky ELFBAR BC 5000 a ELFBAR BC 5000ULTRA.

Hygiena označila dva druhy jednorázových elektronických cigaret za nebezpečné a nařídila jejich stažení z prodeje. Obsahují totiž nebezpečné množství nikotinu a nedostatečné příbalové informace. 

Nebezpečné jednorázové cigarety.
Nebezpečné jednorázové cigarety. Zdroj: Krajská hygienická stanice Zlínského kraje

„Riziko pro spotřebitele spočívá v nadlimitním objemu náplně 13 ml, zatímco maximální povolený limit pro objem náplně v jednorázové elektronické cigaretě je dva mililitry. Celkový obsah nikotinu v elektronické cigaretě je 260 miligramů, což je asi 6,5krát vyšší hodnota než toxická dávka, při které se mohou u spotřebitele projevit vážné zdravotní potíže,“ uvedla hygiena.

Tento konkrétní druh jednorázových elektronických cigaret se vyrábí v Číně a podle informací na obalu je určen výhradně pro trh Spojených států. Hygienici jejich prodej zaznamenali ve vsetínské prodejně ASIA CENTRUM v ulici Na Příkopě. 

Chybějící příbalový leták

„Na jednotkovém balení je uveden popis a zdravotní varování, které však není uvedeno v českém jazyce. Jednotkové balení neobsahuje příbalový leták s informacemi pro spotřebitele. Uživatel tak není dostatečně informován nejen o samotném výrobku, ale ani o rizicích spojených s užíváním výše uvedených jednorázových elektronických cigaret a nemůže posoudit užívání těchto elektronických cigaret s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav,“ vysvětlili hygienici. 

23. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:00 Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá?

ELFBAR BC 5000 se v dané prodejně prodával v papírové krabičce s vyobrazením elektronické cigarety s popisem a zdravotním varováním v angličtině. Zákazníci si mohli koupit celkem čtyři příchutě. V podobném balení byly prodávány i cigarety značky ELFBAR BC 5000ULTRA, které byly dostupné v devíti příchutích. 

Domů
Sdílet
Diskuse