Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. září 2023 v 11:00
Čas čtení 0:38

Ve světě se závratnou rychlostí šíří nebezpečná nemoc. Nové případy zaznamenali ve 44 zemích, tempo šíření je dvojnásobné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Způsobuje průjem a zvracení, přičemž může být nebezpečná zejména pro malé děti.

Počet případů cholery se loni oproti předchozímu roku celosvětově více než zdvojnásobil, oznámila v neděli Světová zdravotnická organizace (WHO). TASR převzala zprávu od agentury DPA.

25. září 2023 v 9:48 Čas čtení 1:06 NASA přepsala historii. Na Zemi přivezla 250 gramů vzácných hornin z asteroidu, takto se jí to podařilo NASA přepsala historii. Na Zemi přivezla 250 gramů vzácných hornin z asteroidu, takto se jí to podařilo

V roce 2022 bylo ve světě hlášeno přibližně 470 tisíc případů cholery, zatímco předchozí rok šlo o 220 tisíc případů. Případy cholery zaznamenalo celkem 44 zemí, což je o devět více než předchozí rok. WHO evidovala celkem 2349 úmrtí.

Rozsáhlý výskyt tohoto onemocnění zaznamenali v Afghánistánu, Kamerunu, Konžské demokratické republice, Malawi, Nigérii, Somálsku a Sýrii.

Cholera se má šířit dál 

Aktuální údaje za rok 2023 podle WHO naznačují, že celosvětový nárůst počtu případů cholery bude pokračovat. V letošním roce zatím nahlásilo výskyt cholery 24 zemí.

Cholera často propukne po přírodních katastrofách, jako jsou zemětřesení, tajfuny nebo záplavy. Nedávno se objevily obavy, že by se nákaza mohla šířit i v povodněmi postižené Libyi.

25. září 2023 v 9:43 Čas čtení 0:32 Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze

Choleru způsobuje bakterie, která se obvykle přenáší kontaminovanou potravou nebo vodou. Způsobuje průjem a zvracení, přičemž může být nebezpečná zejména pro malé děti.

cholera
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domů
Sdílet
Diskuse