Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
1. října 2023 12:03
Čas čtení 1:56

Babiš je nadšený z výhry Fica, Fiala věří ve spolupráci. Čeští politici a političky komentují výsledky slovenských voleb

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš je nadšený z výhry Fica, Fiala věří ve spolupráci. Čeští politici a političky komentují výsledky slovenských voleb
Zdroj: Hnutí ANO

K výsledkům slovenských předčasných parlamentních voleb se již vyjádřili i čeští politici a političky. Jak vítězství Roberta Fica komentují představitelé vlády i opozice?

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v příspěvku na sociální síti X pogratuloval Robertu Ficovi k vítězství. Své rodné zemi popřál, aby měla vládu, „která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů“. Babiš Fica podpořil již během předvolební kampaně, a to v době, kdy u sousedů platilo volební moratorium. 

K výsledku slovenských parlamentních voleb se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS), který 

Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních.

Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce…

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 1, 2023" target="_blank" rel="noopener">vyzdvihl dlouhodobé a hluboké historické vazby mezi oběma zeměmi. Slovákům popřál, aby povolební vyjednávání vedla ke vzniku „dobré vlády“.

Pozadu nezůstala ani šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, která kromě Roberta Fica popřála také předsedovi strany Hlas-SD Peteru Pellegrinimu. Vyjádřila naději, že obě země čekají další léta prvotřídních vztahů. 

Víru v pokračování vzájemné spolupráce mezi Českem a Slovenskem vyjádřil také předseda koaličních Pirátů Ivan Bartoš. Ten namísto Ficovi pogratuloval předsedovi strany Progresívne Slovensko, které ve volbách skončilo na druhém místě.

Ministr vnitra a předseda vládního hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že výsledky slovenských voleb vnímá jako varování i poučení. Podle něj je nutné vytvářet společnost odolnou proti strachu.

Klaus: Návrat k sebevědomé politice

Svoji gratulaci připojil také bývalý prezident Václav Klaus. Jak uvedl deník Blesk, vítězství Smeru je podle někdejší hlavy státu šancí na návrat k sebevědomé slovenské politice a impuls pro politiku okolních států včetně Česka.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o jeho zemi, a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného,“ napsal podle Blesku Klaus, který stejně jako Babiš podpořil Fica již před volbami.

Domů
Sdílet
Diskuse