Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. října 2023 v 9:13
Čas čtení 0:59

Už na jaře přímým vlakem do Berlína, Amsterdamu nebo Bruselu. Do kterých evropských měst dojedeš po železnici bez přestupu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Už na jaře přímým vlakem do Berlína, Amsterdamu nebo Bruselu. Do kterých evropských měst dojedeš po železnici bez přestupu?
Zdroj: Flickr/Michal Novak/volně k užití

Nizozemská společnost European Sleeper od 25. března příštího roku prodlouží své noční spojení mezi Bruselem, Amsterdamem a Berlínem až do Prahy. Při té příležitosti nabízíme přehled měst, kam se dostaneš vlakem z Prahy.

Firma to oznámila na svých stránkách a rovnou zveřejnila i jízdní řád. Vlaky budou jezdit zatím třikrát týdně: z Česka v neděli, úterý a ve čtvrtek, z Belgie v pondělí, ve středu a v pátek. Cesta potrvá zhruba patnáct hodin a ceny jízdenek začínají na 69 eurech (necelých 1700 korun) za místo k sezení, částka za spací kupé je pak od 109 eur (asi 2600 korun).

mapa vlakových spojení spol. European sleeper, noční vlak, Evropa, cestování
Zdroj: European Sleeper

Nově prodloužený noční spoj tedy propojí čtyři evropské metropole: Brusel, Amsterdam, Berlín a Prahu. Vlak ale zastaví i v dalších městech –⁠ Antverpách, Rotterdamu, Drážďanech, Bad Schandau, Děčíně a Ústí nad Labem. V Bruselu navíc můžeš přestoupit na spoustu dalších linek, které vedou mimo jiné i do Paříže nebo Londýna.

jízdní řád
Zdroj: European Sleeper

Velkou výhodou vlaku je podstatně menší zátěž pro životní prostředí. Cesta letadlem průměrně znamená až 28krát víc emisí skleníkových plynů než po železnici. Dalším benefitem je fakt, že přestože je cesta dlouhá, uteče poměrně rychle. V pohodlí lůžkových vagónů se můžeš skvěle prospat, místo brzkého vstávání a nekonečného čekání na letišti tak do své destinace dorazit vyspalý*á a fresh. 

Kam se ještě z Prahy dostaneš vlakem?

S vlaky společnosti Regiojet se běžně jednoduše dostaneš do Košic nebo Bratislavy a pak dál do Vídně, což je výhodné, když odtamtud máš třeba levnou letenku nebo tam chceš přestoupit na další ze spojů. Bez problému žlutým vlakem dojedeš i do Budapešti nebo Krakova. V létě má společnost i pravidelné spoje do Chorvatska. Do Berlína, Krakova, Bratislavy, Budapešti i Vídně jezdí i přímé soupravy Českých drah.

Domů
Sdílet
Diskuse