Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
18. října 2023 v 8:19
Čas čtení 0:34

Mechanici odhalili, kdy je vhodný čas na výměnu pneumatik. Nezáleží jen na datu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

S příchodem mrazů by řidiči měli myslet na výměnu pneumatik.

Podle automechaniků je ideální doba pro výměnu pneumatik říjen a listopad. V některých částech Česka si řidiči vystačí s celoročními pneumatikami, uvádí RTVS.

Podle zákona jsou pneumatiky povinné pouze na silnicích se souvislou sněhovou pokrývkou, ledem nebo námrazou. Letní pneumatiky nejsou vhodné do mrazu a teplot pod bodem mrazu. Je důležité, aby se řidiči neřídili datem, ale povětrnostními podmínkami.

„Myslím, že to mají naši řidiči zakořeněné v krvi, že musí přezouvat, ale nad to všechno bych postavil ještě jednu věc. I přehnanou horlivost –⁠ že se ochladilo, že se ty silnice chovají jinak. Takže pneumatika je jedna věc a to, že si začnu všímat studené vozovky a začnu jezdit opatrně, je věc druhá,“ řekl motoristický novinář Rasťo Chvála s tím, že je důležité přizpůsobit jízdu venkovním podmínkám.

Odborníci doporučují vybírat kvalitní pneumatiky a dbát na dostatečnou hloubku dezénu. U zimních pneumatik to jsou minimálně čtyři milimetry.

výmena pneumatík, autoservis, auto
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domů
Sdílet
Diskuse