Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. října 2023 12:00
Čas čtení 0:51

Česko zažilo extrémně teplou podzimní noc. Rekordy mohou padat i o víkendu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zažilo extrémně teplou podzimní noc. Rekordy mohou padat i o víkendu
Zdroj: Unsplash/Álvaro Bernal/volně k užití

V noci z pátku na sobotu panovaly v Česku vzhledem k aktuálnímu ročnímu období nezvykle vysoké teploty. Ve Slezsku bylo až 25 stupňů.

„Těžko si představit větší teplotní extrém než tropickou noc (při ní během noci neklesne teplota pod 20 °C) ke konci října,“ uvedl na sociální síti X (dříve Twitter) Český hydrometeorologický ústav s tím, že teploty na některých místech unikly tropickým hodnotám jen těsně.

Nejtepleji bylo ve Slezsku, kde noční teploty dosahovaly až 25 stupňů. Například na Frýdecko-Místecku teploty klesly pod 20 stupňů až po sedmé hodině ráno. Rekordy pro tento den zaznamenaly všechny stanice v Moravskoslezském a Zlínském kraji a téměř všechny v Olomouckém. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji se jedná zhruba o polovinu stanic, kde se měří alespoň 30 let, informoval web ČT24.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

Meteorologové očekávají, že během soboty by teploty v Česku mohly vystoupat až na 22 stupňů, padnout by tak mohly další rekordy. Například v pražském Klementinu naměřili nejvyšší teplotu pro 21. říjen v roce 2008, kdy teplota v Praze vystoupala na 20,5 stupně. Mírné ochlazení do Česka dorazí v neděli, kdy by teploty neměly překročit 17 stupňů. 

Domů
Sdílet
Diskuse