Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Samuel Valent TASR
28. října 2023 12:08
Čas čtení 0:43

Více než 200 miliard eur z Ruska se má použít na obnovu Ukrajiny. EU má plán, jak po válce pomoci bránící se zemi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Více než 200 miliard eur z Ruska se má použít na obnovu Ukrajiny. EU má plán, jak po válce pomoci bránící se zemi
Zdroj: AP Photo/Omar Havana

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen musí Rusko zaplatit za obnovu Ukrajiny.

Evropská komise připravuje návrh na to, jak příjmy z ruských aktiv zmrazených v EU využít ve prospěch Ukrajiny. Uvedla to v pátek předsedkyně EK Ursula von der Leyen.

„Rusko musí na konci zaplatit za obnovu Ukrajiny,“ uvedla von der Leyen po summitu EU v Bruselu. Příjmy z těchto aktiv mají být shromážděny a poté prostřednictvím rozpočtu EU poskytnuty Ukrajině. Celková hodnota zmrazených ruských aktiv je podle von der Leyen kolem 211 miliard eur. EU je zablokovala loni v březnu, měsíc po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Ministři financí členských zemí EU podle von der Leyen dosáhli v říjnu na setkání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Marrákeši velkého pokroku v oblasti některých zásad. „Další krok bude vlastní návrh,“ řekla. „Představíme návrh na nalezení způsobu, jak použít výnosy z těchto aktiv, které v současnosti přinášejí užitek jen omezenému počtu finančních institucí v EU,“ řekla. Nespecifikovala však, kdy by měli návrh představit. Většina těchto aktiv je uložena v Belgii, dodává Reuters.

Mluvčí belgického premiéra 11. října uvedl, že tato aktiva mohla na daních získat 2,3 miliardy eur, které by se použily na obnovu Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse