Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. října 2023 14:22
Čas čtení 0:45

Počet Čechů s rakovinou prostaty stále přibývá. Přemluv tátu, ať si najde termín vyšetření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet Čechů s rakovinou prostaty stále přibývá. Přemluv tátu, ať si najde termín vyšetření
Zdroj: Pexels

Počet lidí s rakovinou prostaty za posledních deset let vzrostl přibližně o třetinu. Vyšetření je přitom rychlé.

V Česku si diagnózu zhoubného nádoru prostaty vyslechne přibližně osm tisíc nových pacientů a přibližně 1500 lidí jeho vinou také zemře. Podle VZP vzrostl počet lidí s touto diagnózou přibližně o třetinu. Pojišťovna o tom informuje v tiskové zprávě.

Zatímco minulý rok se se zhoubným nádorem léčilo téměř 47 tisíc lidí, v roce 2012 jich bylo 35 tisíc. Náklady na léčbu za posledních deset let vzrostly o 144 procent z 870 milionů na 2,1 miliardy korun.

„Pokud je nemoc zachycena v prvním nebo druhém stadiu, je šance pacienta na úplné vyléčení v podstatě stoprocentní. V případě, kdy je nádor odhalen ve čtvrtém stadiu, klesá šance na přežití na 40 procent,“ vysvětluje Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR, proč nepodceňovat prevenci.

„Jasný indikátor, zda je muž v rizikové skupině, kde hrozí zhoubný karcinom prostaty, je hladina tzv. PSA. Ta je stanovena z laboratorního rozboru krve. Jeden odběr krve vám tak může zachránit život právě tím, že vás včas nasměruje na další vyšetření,“ doplňuje Philipp.

Vyšetření by se měli podrobit zejména lidé nad 50 let. Jejich plošné preventivní vyšetření a program na screening prostaty by měl být spuštěn od příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse