Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
11. listopadu 2023 12:08
Čas čtení 0:44

Uvěznili ho za sdílení článku z opozičního webu. Otec běloruského disidenta dostal trest za odpor proti režimu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Webová stránka Zerkalo, ze které Filipenko sdílel článek, je kritická vůči autoritářské vládě běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Známý běloruský disident a spisovatel Saša Filipenko v pátek oznámil, že jeho otce Alexandra odsoudili na dva týdny vězení za sdílení článku z opoziční webové stránky.


Alexandra Filipenka zadržela ve čtvrtek běloruská policie během razie v jeho bytě a později „dostal 13 dní vězení za sdílení jednoho článku z webu Zerkalo“, informoval jeho syn Saša Filipenko na Facebooku. Zerkalo je webová stránka se sídlem v zahraničí, která je kritická vůči autoritářské vládě běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

11. listopadu 2023 10:57 Čas čtení 0:46 Do české přírody se vrátila vzácná šelma. Fotopasti v Českém Švýcarsku zřejmě zachytily kočku divokou Do české přírody se vrátila vzácná šelma. Fotopasti v Českém Švýcarsku zřejmě zachytily kočku divokou

Opozice je v Bělorusku výrazně trestána

Populární autor románů Saša Filipenko žije v cizině a patří mezi přední kritiky Lukašenka. Ten tvrdě zasahuje proti svým odpůrcům a nezávislým médiím od vlny protivládních protestů v roce 2020.


Vyvolaly je sporné prezidentské volby, ve kterých údajně zvítězil Lukašenko a Bělorusko vede i další funkční období. Podle opozice a zahraničních pozorovatelů byly volby zmanipulovány. Lukašenka proto západní země neuznávají jako legitimně zvoleného prezidenta.


Policie během protestů zadržela přibližně 35 tisíc lidí a další tisíce zbila. Mnoho opozičních osobností uprchlo ze země včetně prezidentské kandidátky Světlany Tichanovské. Další lidi úřady uvěznily, například laureáta Nobelovy ceny za mír Alese Bjaljackého, zakladatele organizace na ochranu lidských práv Viasna.

Lukašenko
Zdroj: TASR/AP/Sergei Shelega
Domů
Sdílet
Diskuse