Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
11. listopadu 2023 10:57
Čas čtení 0:46

Do české přírody se vrátila vzácná šelma. Fotopasti v Českém Švýcarsku zřejmě zachytily kočku divokou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do české přírody se vrátila vzácná šelma. Fotopasti v Českém Švýcarsku zřejmě zachytily kočku divokou
Zdroj: Národní Park České Švýcarsko

Jedna z fotopastí rozmístěných v národním parku České Švýcarsko zachytila loni zvíře, které nápadně připomíná kočku divokou. Kriticky ohrožená šelma vymizela z české přírody před desítkami let. Vědci nyní hledají vzorky srsti, které by zprávu potvrdily.

Snímky pocházejí z loňského března, národní park České Švýcarsko je na sociální síti X sdílel v pátek. Úkolem přírodovědců bude nyní zjistit, zda se jednalo o migrující zvíře, nebo zda se šelmy na území národního parku usadily trvale.

Podle zoologa ze Správy národního parku České Švýcarsko Martina Valáška se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou disponující téměř všemi typickými rozlišovacími znaky. „Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Zoologové se nyní snaží zjistit výskyt šelmy pomocí cíleně rozmístěných fotopastí, ke kterým umisťují výluh z kozlíku lékařského. Ten je pro kočky mimořádně atraktivním vnadidlem. Pokud by se vědcům časem podařilo získat vzorky srsti, bylo by možné odhalit původ zvířete či míru případného křížení s kočkou domácí.

Domů
Sdílet
Diskuse