Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
13. listopadu 2023 13:12
Čas čtení 0:38

V Česku roste počet nakažených covidem. Má smysl nechat se očkovat a nosit roušky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku roste počet nakažených covidem. Má smysl nechat se očkovat a nosit roušky?
Zdroj: Wikimedia/Felipe Esquivel Reed

S příchodem zimy a respiračních onemocnění rostou také počty nakažených covidem-19. Situace je momentálně dle odborníků a odbornic stabilní. Stále ale doporučují opatrnost.

„Navzdory rostoucím počtům nakažených osob covidem-19, ale i dalšími respiračními onemocněními dlouhodobě nerostou počty pacientů s těžkým průběhem v rámci nemocnic,“ řekl na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Dodal, že se daří chránit nejzranitelnější skupinu obyvatelstva, jejíž proočkovanost je nejvyšší, a upozornil, že: „Právě teď je nejvhodnější čas nechat se očkovat.“

Každý pracovní den přibude v Česku zhruba tisíc nakažených. 

„Celá republika zaznamenává nárůst v počtu případů, stále ale v rámci očekávaných hodnot,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. Lidé by ale podle ní neměli zapomínat na hygienická opatření, která se naučili během pandemie, a v případě podezření na onemocnění si nasadit roušku. Důraz klade také na mytí rukou.

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek zase doporučuje očkovat se jak proti chřipce, tak proti covidu. „Pravděpodobně jsme ztratili obavy z covidu-19 a bojíme se více chřipky. Pravda je ta, že covid-19 stále zabíjí více lidí než chřipka. Je to onemocnění, které v rizikových kategoriích může být nebezpečné,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse