Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
2. prosince 2023 7:57
Čas čtení 1:18

Česko přes noc zasypal sníh, někde napadlo až 75 centimetrů. Doprava kolabuje, hrozí kalamita

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko přes noc zasypal sníh, někde napadlo až 75 centimetrů. Doprava kolabuje, hrozí kalamita
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu.

Hlavní tahy jihu Čech jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Na silnici II/163 u Dolního Dvořiště naboural kamion do sypače, který jel před ním, silnice je zavřená. Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem, řekla ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Podle meteorologů se budou ve východní polovině kraje místy tvořit sněhové jazyky, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus tří do nula stupňů Celsia.

„Venku máme nepřetržitě všechnu techniku a lidi. Je to po celém kraji, největší problémy jsou na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. V Prachaticích je i tři čtvrtě metru sněhu, jak je sníh těžký a mokrý, začínají se objevovat i polomy. Sníh neustále padá. Je to opravdu kalamitní stav,“ řekla ředitelka. Mrzne a na rozdíl od pátku sníh netaje. Všechny hlavní tahy v kraji jsou sjízdné. Zavřená je silnice II/163, kde jel za sypačem kamion a narazil do něj.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav. Na většině území může napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na mnoha místech se budou podle předpovědi tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. V kraji bude dnes zataženo se sněžením, přes den i vydatným, které bude k večeru zvolna slábnout. Nejvyšší denní teploty od minus tří k nule, na horách bude minus pět až minus dva již dopoledne, odpoledne se bude ochlazovat.

Dopravu na jihu Čech komplikovalo sněžení i celý pátek. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Policie evidovala v kraji přes 83 nehod.

Domů
Sdílet
Diskuse