Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
9. prosince 2023 15:45
Čas čtení 1:08

„Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Historický moment.“ EU se dohodla na regulaci AI, firmám za porušení pravidel hrozí obří pokuty
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k užití

Dohoda mezi Evropským parlamentem a členskými zeměmi by měla dohlížet na využití umělé inteligence, sociálních sítí a webových vyhledávačů.

K dohodě došlo v pátek večer po 37 hodinách jednání, podle analytiků ale ještě bude nutné upřesnit detaily, uvádí The Guardian. Evropa se tak stala prvním kontinentem, který přijal regulace ohledně využití umělé inteligence. Evropský komisař pro vnitřní obchod Thierry Breton na síti X označil dohodu za historickou. Dále uvedl, že se na regulaci podílelo 100 lidí a že „za těch pár hodin spánku stála“.

Úředníci poskytli jen málo podrobností o tom, jak přesně bude konečný zákon znít. V platnost vejde nejdříve v roce 2025. Spotřebitelům mají pravidla umožnit podávat stížnosti, firmám zase hrozí v případě porušení pokuty, a to v maximální výši 35 milionů eur (v přepočtu zhruba 854 milionů korun) nebo sedmi procent celosvětového obratu dané společnosti, uvádí web ČT24.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Pravidla by měla upravovat například biometrické technologie a sledování v reálném čase. Existovat by měly i výjimky. Znamenalo by to, že policie by mohla invazní technologie použít pouze ve třech případech. Do těch by patřila neočekávaná hrozba teroristického útoku, nutnosti pátrání po obětech a stíhání závažné trestné činnosti.

O nové dohodě informovala na síti X i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Označila ji jako „jedinečný právní rámec pro vývoj umělé inteligence, kterému můžete důvěřovat“. Dále v příspěvku uvedla, že politickou dohodu vítá.

7. prosince 2023 11:28 Čas čtení 0:43 Google představil model umělé inteligence Gemini, měl by konkurovat ChatuGPT. Česko si na něj musí počkat Google představil model umělé inteligence Gemini, měl by konkurovat ChatuGPT. Česko si na něj musí počkat

Proti předběžné dohodě vystoupila například firma DigitalEurope. Podle ní by dodržování nových pravidel bylo pro společnosti využívající AI nákladné a riskovalo by to znevýhodnění Evropy na mezinárodním trhu.

Domů
Sdílet
Diskuse