Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
31. prosince 2023 7:30
Čas čtení 0:38

Stop genderování, zní z německého Bavorska a Hesenska. Školy i média návrh kritizují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stop genderování, zní z německého Bavorska a Hesenska. Školy i média návrh kritizují
Zdroj: Pixabay / stux / volně k užití

Vlády dvou německých spolkových zemí chtějí z jazyka odstranit genderování. Podle nich na úřady, do škol nebo veřejnoprávních médií nepatří. Odvolávají se na Radu pro německý pravopis. Postoj kritizují univerzity a média.

Interpunkční znaménko, dvojtečka, podtržítko, hvězdička, velká písmena nebo závorky. Tato znaménka se v německém jazyce používají k genderování slov. Příkladem může být například slovo Bürger:innen, což je označení pro občany i občanky. Rada pro německý jazyk tvrdí, že tyto symboly nejsou součástí jádra německého pravopisu a takto by neměly být používány. Informoval o tom iDNES.

4. dubna 2023 11:00 Čas čtení 6:11 „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu

Nová vláda Hesenska v čele s Borisem Rheinem z Křesťanskodemokratické unie (CDU) se ve složení se sociálními demokraty (SPD) rozhodla, že genderování z veřejné správy, škol, univerzit nebo veřejnoprávních médií zmizí. Média a univerzity se proti prohlášení vymezily. Podle hesenské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti HR by se jednalo o porušení zásady vysílací svobody. Výrok kritizují také fakulty germanistiky různých univerzit v Hesensku.

Stejný postoj má i Bavorsko. Jeho premiér Markus Söder se nechal slyšet, že genderování na školách zakáže. Opozice byla proti, ovšem podle průzkumu institutu Civey pro deník Augsburger Allgemeine s předsedou vlády souhlasí 74 procent Němců, v Bavorsku je názor obyvatel stejný.

Domů
Sdílet
Diskuse