Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
31. prosince 2023 18:21
Čas čtení 0:47

Průzkum na rok 2024: vysoká inflace, teroristické útoky. Čeho se Češi a Češky nejvíc bojí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum na rok 2024: vysoká inflace, teroristické útoky. Čeho se Češi a Češky nejvíc bojí?
Zdroj: Freepik/@ user18526052/volně k užití

Rok 2023 byl pro občany Česka složitý. Zvyšující se inflace se dotkla všech. Myslí si Češi a Češky, že rok 2024 přinese lepší zítřky?

Více než polovina Čechů a Češek očekává, že pro ně rok 2024 bude lepší než rok 2023. 47 procent dotazovaných si myslí, že bude horší. Ukázal to bleskový průzkum agentury Median vytvořený pro Radiožurnál. Před rokem vidělo rok 2023 optimisticky 80 procent lidí.

30. prosince 2023 18:00 Čas čtení 1:49 Nejhorší módní trendy, za kterými chceme udělat v roce 2024 tlustou čáru Nejhorší módní trendy, za kterými chceme udělat v roce 2024 tlustou čáru

Tisícovce dotazovaných byla položena také otázka: „Nakolik závažné jsou podle Vás následující hrozby pro Evropu a pro kvalitu života jejích obyvatel v roce 2024?“ Za největší hrozbu Češi považují vysokou inflaci. Za velmi závažnou ji označilo 52 procent lidí, mezi nimi jsou hlavně starší lidé, středoškolsky vzdělaní bez maturity a voliči a voličky hnutí ANO.

Obyvatelstvo Česka se obává také islámského terorismu v Evropě. „Výrazný nárůst obav jsme zaznamenali v souvislosti s útoky islámských teroristů v Evropě. Oproti minulému roku se nyní bojí výrazně větší množství lidí, a to téměř polovina uvádí, že jde o velmi závažnou hrozbu,“ komentuje pro iRozhlas výsledky průzkumu analytik Medianu Ivan Cuker. Spojitost vidí v teroristických činech, které se staly v Izraeli, a české obavě, že by se mohly přenést do Evropy.

Třetí závažnou hrozbou je podle lidí eskalace konfliktů Ruska. Pouze 16 procent dotazovaných ji vyhodnotilo jako slabé ohrožení. Konfliktu se obávají hlavně voliči a voličky Pirátů a hnutí STAN.

Anketa:
Bude podle tebe rok 2024 lepší než rok 2023?
Ano, těším se na něj.
Nebude, ale zvládnu to.
Nebude a bojím se, jak vše zvládnu.
Ano, těším se na něj.
49 %
Nebude, ale zvládnu to.
30 %
Nebude a bojím se, jak vše zvládnu.
21 %
Domů
Sdílet
Diskuse