Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
5. ledna 2024 9:01
Čas čtení 1:11

Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů
Zdroj: TASR/AP

Severní Korea během cvičení odpálila několik dělostřeleckých granátů. Podle Soulu tímto KLDR porušuje mezikorejskou dohodu z roku 2018.

Severní Korea v pátek v rámci cvičení vypálila do moře u svého západního pobřeží asi 200 kusů dělostřelecké munice. Jižní Korea nařídila evakuaci obyvatel blízkých ostrovů. TASR převzala zprávu od agentur AP, AFP a Jonhap.


„Severní Korea vypálila kolem 200 granátů v okolí ostrovů Jonpchjong,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Jeden z představitelů úřadů na ostrovech Jonpchjong uvedl, že obyvatelé byli vyzváni k evakuaci. Ostrovy se nacházejí ve Žlutém moři u pobřeží KLDR.

Sbor náčelníků štábů (JCS) jihokorejské armády uvedl, že granáty dopadly do námořní nárazníkové zóny severně od námořní hranice obou zemí. Soul označil odpálení za provokaci.


Nárazníková zóna byla zřízena na základě dohody z roku 2018 s cílem zmírnit napětí mezi oběma zeměmi. Severní Korea však dohodu loni jednostranně zrušila poté, co Soul částečně pozastavil její provádění. Učinil tak v reakci na to, že Severní Korea vypustila vojenský špionážní satelit.

Kim Čong-un
Zdroj: Korean Central News Agency/Korea News Service/ AP

Kim Čong-un se připravuje na konflikt s Jižní Koreou a USA

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval k rozšíření výroby raketových nosičů v rámci příprav na vojenskou konfrontaci s Jižní Koreou a USA. Zprávu v pátek převzala agentura AFP s odvoláním na severokorejská státní média, informuje TASR.

10. listopadu 2023 11:00 Čas čtení 3:34 Vůdce KLDR má vlastní „oddíl rozkoše“. Mezi sexuálními otrokyněmi jsou i děti Vůdce KLDR má vlastní „oddíl rozkoše“. Mezi sexuálními otrokyněmi jsou i děti

Média zprostředkovala záběry z Kimovy návštěvy továrny, která vyrábí mobilní odpalovací zařízení. Ta KLDR používá pro zakázané mezikontinentální balistické rakety, uvedla AFP. Zvýšení výroby je podle Kima důležité, protože současná vážná situace vyžaduje, aby byla země připravena na vojenskou konfrontaci s nepřítelem.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby ve čtvrtek uvedl, že Severní Korea (KLDR) dodala Rusku balistické rakety a odpalovací zařízení, které byly použity při nedávných útocích na Ukrajinu. „Jedná se o významnou a znepokojující eskalaci,“ uvedl.


Kim se v září na ruském Dálném východě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomíná agentura AFP. Toto setkání vyvolalo obavy z možné dohody o dodávkách zbraní mezi oběma zeměmi.

Domů
Sdílet
Diskuse