Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
9. ledna 2024 13:16
Čas čtení 0:46

Jižní Korea má důkazy o obchodu se zbraněmi mezi Severní Koreou a Hamásem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jižní Korea má důkazy o obchodu se zbraněmi mezi Severní Koreou a Hamásem
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool

Jihokorejská rozvědka má důkazy o používání severokorejských zbraní militantním palestinským hnutím Hamás.

Národní zpravodajská služba (NIS) zveřejnila fotografii ručního protitankového granátometu typu F-7 vyrobeného v Severní Koreji (KLDR), který používá Hamás. Označení na rozněcovači zbraně je v korejštině. Informovala o tom agentura TASR.

5. ledna 2024 9:01 Čas čtení 1:11 Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů Severní Korea odpálila 200 granátů. Soul nařídil evakuaci obyvatel blízkých ostrovů

Zprávy o možném obchodu se zbraněmi mezi Hamásem a Severní Koreou kolují už dlouho. Pchjongjang popřel, že by severokorejské zbraně byly použity při teroristickém útoku Hamásu a dalších extremistických skupin na Izrael 7. října, který vyvolal válku v Gaze.

NIS v pondělí zveřejnila fotografie rozebrané pancéřové zbraně, čímž potvrdila zprávy amerických médií o možných dodávkách severokorejských zbraní Hamásu. Jihokorejská služba konkrétní důkazy o rozsahu a načasování severokorejských dodávek zbraní stále shromažďuje. Další podrobnosti zatím nebude zveřejňovat, aby ochránila své informátory a diplomatické vztahy.

Rozhlasová stanice Hlas Ameriky (VOA) minulý týden oznámila, že diplomatickou cestou získala fotografie severokorejské zbraně. Rezoluce OSN zakazují Severní Koreji vývoz zbraní. Podle VOA izraelská armáda od začátku války v Gaze zabavila několik severokorejských zbraní. 


Podle americké vlády Pchjongjang nedávno také dodal Rusku raketomety a několik balistických raket pro současnou válku Moskvy na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse