Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý
10. ledna 2024 18:00
Čas čtení 1:17

Velké změny v podpoře v nezaměstnanosti: Od ledna můžeš dostat až 24 608 korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velké změny v podpoře v nezaměstnanosti: Od ledna můžeš dostat až 24 608 korun
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Pokud tě v roce 2024 čeká nepříjemnost v podobě ztráty zaměstnání, budou se tě týkat změny podpory v nezaměstnanosti platící od 1. ledna.

V novém roce nás čeká mnoho změn. A týkají se i podpory vyplácené pro ty, kteří přišli nebo přijdou o zaměstnání – a to ať už dobrovolně, či nedobrovolně.

Co se týká pozitivních změn, tak v roce 2024 bude maximální výše státem vyplácené podpory vyšší než minulý rok. Maximálně bude možné od státu dostávat 24 608 korun. V roce 2023 to bylo 22 798 korun. Tato částka se počítá z průměrné mzdy – přesně je to 58 procent průměrné mzdy. S tím, jak každý rok průměrný plat v Česku stoupá, roste i maximální výše podpory v nezaměstnanosti. Píše o tom web Peníze.cz.

Negativní změny ohledně podpory nezaměstnaných se týkají zpřísnění podmínek pro opakované čerpání této podpory. Změna míří na spekulanty, kteří předchozí systém zneužívali.

A jaké další změny se podpory v nezaměstnanosti v roce 2024 týkají? Tady jsou vypsány přehledně:

  • Nově již nehraje roli, zda jsi při ukončení zaměstnání měl*a nárok na odstupné. Úřad práce bude vyplácet podporu v nezaměstnanosti hned za první měsíc po ukončení pracovního poměru.
  • Na druhou stranu skončila takzvaná kompenzace. Tu dříve vyplácel úřad práce těm, kteří měli nárok na odstupné, ale zaměstnavatel ho z nějakého důvodu nevyplácel.
  • Co se týče délky podpory v roce 2024, tak v porovnání s předchozím rokem se nic zásadního nemění.
  • Jak již bylo zmíněno výše, maximální částka podpory je v novém roce 24 608 korun. U rekvalifikace je tato částka ještě vyšší – dělá 27 578 korun.
  • Zmíněné zpřísnění opakovaného čerpání podpory vypadá v praxi takto: Pokud uchazeč podporu dočerpal, může ji znovu dostávat až po odpracování nejméně devíti měsíců. Když uchazeč podporu nedočerpal, může ji znovu dostávat celou až po odpracování nejméně šesti měsíců.
  • Když čerpáš podporu v nezaměstnanosti, nesmíš si zároveň přivydělávat. To zůstává od nového roku stejné.

Základní podmínka pro vyplácení této podpory ale zůstává stejná – v čase podání žádosti musíš v posledních dvou letech alespoň 12 měsíců odvádět důchodové pojištění. Když tedy žádáš o podporu, musíš alespoň 12 měsíců z předchozích 24 pracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse