Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. ledna 2024 v 18:11
Čas čtení 0:57

Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet
Zdroj: Loono/propagační materiál

Screeningové programy a preventivní prohlídky mohou být klíčové pro rozpoznání prvních příznaků větších problémů. Většina z nás na ně však zapomíná.

Od nového roku přibyl na seznam preventivních vyšetření i nový screeningový program, který se zaměřuje na zachycení rakoviny prostaty. Jednat se má o krevní test. Ohledně prevence rakoviny pak v Česku fungují ještě čtyři další. Jedná se o mamografický screening (který slouží ke včasnému záchytu rakoviny prsu), screening rakoviny děložního čípku, screening rakoviny tlustého střeva a konečníku a plicní screening v rámci programu prevence rakoviny plic.

27. října 2023 v 6:00 Čas čtení 4:09 Sahej si na prsa. Pár minut měsíčně ti může zachránit život Sahej si na prsa. Pár minut měsíčně ti může zachránit život

„Preventivní prohlídky v České republice bohužel stále zanedbává až 75 procent lidí. Přitom díky nim mohu lékaři objevit nemoci, kterými člověk trpí, ještě v bezpříznakovém stadiu, což umožňuje dřívější nasazení léčby a tím pádem v konečném důsledku zvyšuje šance na záchranu života a na úspěšné vyléčení,“ vysvětluje v tiskové zprávě Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

Na jaké prohlídky máme nárok?

Ženy i muži by měli jednou za dva roky navštívit svého praktického lékaře a alespoň jednou ročně zubaře. Mohou také navštívit očního lékaře a dermatologa. Po 50. roce života mohou docházet na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Kuřáky, kteří denně vykouří 20 a více cigaret, pak praktický lékař může vytipovat pro screening rakoviny plic.

29. září 2023 v 6:00 Čas čtení 7:40 VELKÝ PŘEHLED: Odvykání kouření, sauna, lekce jógy. Na co a kolik ti přispějí zdravotní pojišťovny? VELKÝ PŘEHLED: Odvykání kouření, sauna, lekce jógy. Na co a kolik ti přispějí zdravotní pojišťovny?

Žen se pak týká každoroční návštěva gynekologa, kde proběhne výše zmiňovaný screening rakoviny děložního čípku, a po 45. roce každé dva roky také mamografický screening. Mužů se pak po padesátce týká každoroční návštěva urologa.

preventivka, aplikace, loono
Zdroj: Loono

Zlepšit návštěvnost preventivních vyšetření pomáhá aplikace Preventivka. Tu lze stáhnout na systém Android i iOS. Uživatelům připomíná termíny klíčových prohlídek a vysvětluje jejich průběh.

Domů
Sdílet
Diskuse