Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. ledna 2024 v 13:10
Čas čtení 1:10

Zemřel František Janouch, zakladatel Nadace Charty 77

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel František Janouch, zakladatel Nadace Charty 77
Zdroj: wikimedia commons/ Rob C. Croes (ANEFO)/ volně k užití

Ve věku 92 let v pátek ve Švédsku zemřel jaderný fyzik, zakladatel a dlouholetý předseda Nadace Charty 77.

Dle nadace, která o jeho úmrtí informovala, patřil František Janouch k nejvýznamnějším osobnostem veřejného a společenského života druhé poloviny 20. století. Během svého života zásadně pomohl disentu v komunistickém Československu. Publikoval také desítky vědeckých prací a několik set populárně-vědeckých článků.

12. ledna 2024 v 11:48 Čas čtení 1:05 Zemřel veterán druhé světové války Vladimír Hrozný, bylo mu 100 let Zemřel veterán druhé světové války Vladimír Hrozný, bylo mu 100 let

Jeho otec prošel několika koncentračními tábory, vyrůstal tak v levicovém prostředí, vystudoval sovětské gymnázium v Praze a ve svých 17 letech vstoupil do KSČ. V padesátých letech navštívil Sovětský svaz, kde si uvědomil nedostatky komunistického zřízení.

„Zblízka jsem poznal, jak jsou naši i sovětští politici primitivní, s mizivým rozhledem. Jediný, kdo vykazoval nějakou inteligenci, byl Chruščov. A pak jsem měl taky možnost vidět ty otřesené struktury po celém Sovětském svazu, které nevěděly, čí jsou a jak se zachovat po tom šokujícím Chruščovově projevu,“ uvedl s odstupem pro Paměť národa.

Během pražského jara vykonával funkci předsedy celozávodního výboru KSČ v Ústavu jaderného výzkumu. Během toho zastával Dubčekovu koncepci „socialismu s lidskou tváří“ jako jedinou možnou reformu politického systému. Později v prvních dnech okupace 1968 posílal dopisy přátelům z vědeckých kruhů sovětských i západních s prosbou, aby proti zvůli Kremlu protestovali. Za své názory byl roku 1970 vyloučen ze strany.

V roce 1973 poté i s rodinou odjel do Švédska, kde mu Švédská akademie nabídla místo hostujícího profesora. Ve Stockholmu se však nepřestal zajímat o to, co se v Československu dělo. V roce 1978 navázal spolupráci s Václavem Havlem. Jeho telefonické poselství přednesl na mezinárodním kongresu PEN klubu. Později spoluzaložil Nadaci Charty 77. Peníze z ní poté posílal pronásledovaným rodinám v Československu. Zároveň využil přidružené publicity a nabádal švédskou veřejnost, aby se také zapojila do pomoci.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Roku 1980 také vymyslel tzv. Videožurnál. Ten disentu v Praze zprostředkovával informace o kulturním dění na Západě. Mezi jeho další přínos patří písemné spojení Václava Havla a dramatika Samuela Becketta.

Domů
Sdílet
Diskuse