Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
20. ledna 2024 v 12:11
Čas čtení 1:10

Občanka v mobilu: Aplikace eDoklady je už dostupná na Android i iOS. Na co si dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Občanka v mobilu: Aplikace eDoklady je už dostupná na Android i iOS. Na co si dát pozor?
Zdroj: Pxhere/Puosst/volně k užití

Aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu v mobilním telefonu, je již dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple i Google Play pro Android. Dej si pozor a nepleť si ji s aplikací eObčanka.

Stahování aplikace eDoklady po počátečním náporu běží bez větších problémů, někteří uživatelé měli problém se starší verzí operačního systému v mobilu. Vyplývá to z jejich reakcí na sociálních sítích.

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na síti X upozornil na to, že si lidé musí stáhnout správnou aplikaci eDoklady a neplést si ji s eObčankou, která funguje jako čtečka občanek s čipem k prokazování identity on-line a dostupná je už delší dobu. „Ač názvy mohou trochu mást, jedná se o úplně jinou appku, která navíc patří pod vnitro. Na první pohled to může být trochu matoucí, ale to určitě zvládneme,“ uvedl.

Aplikaci eDoklady si můžeš stáhnout v App Store a v Google Play.
edokladyředokladyředokladyředokladyř
Zobrazit galerii
(4)

Elektronickou občanku by od nynějška, respektive podle Bartoše od pondělí, měly akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo úřad pro kybernetickou bezpečnost. Dobrovolně ji budou přijímat i některé obce.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Každý občan České republiky si může ode dneška aplikaci stáhnout a poté si v ní občanský průkaz aktivovat přes internetový Portál občana. Aplikace lidem umožní prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu. Při kontaktu se státem tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy, nebo rezervaci letenek.

Aplikace má fungovat on-line i bez připojení telefonu. Digitální informační agentura zároveň pracuje i na možnosti stáhnout si aplikaci v zahraničí. Na nemožnost stažení mimo ČR si někteří uživatelé stěžovali.

Postupně začnou eDoklady akceptovat i další instituce. Od dubna bude aplikaci přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak všechny samosprávy nebo Česká pošta. Postupně by mělo být možné do eDokladů přidávat i další doklady.

Domů
Sdílet
Diskuse